Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 130 ml mléka
  • 25 g krupicového cukru
  • 30 g droždí

Další ingredience

  • 30 g Hera máslová (nebo máslo)
  • 2 ks žloutek
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 8 kapek citrónu
  • 250-300 g hladké mouky

Na smažení

  • sádlo

Instructions
 

  • Mléko, cukr a s droždí promícháme a necháme kvasit alespoň 15 minut.
  • Poté ke kvásku přidejte ostatní ingredience a několik minut nechte zpracovat v robotu. Nechte kynout alespoň 1/2 hodiny.

Práce s těstem

  • Po vykynutí těsto zpracujte ještě na vále a rozdělte na 2 části.
  • Jedno rozválejte a vykrajujte kolečkem ve velikosti 4 – 5 cm.
  • Na jedno kolečko dejte lžičkou marmeládu a druhým kolečkem přiklopte.
  • Okraje zamáčkněte prstem po celém okraji a pak znovu vykrojte do potřebného tvaru. Nechejte na vále kynout. Takto pokračujte do zpracování první části těsta.
  • Dále rozválejte druhou část těsta na silnější placku. Přibližně 5 mm. Vykrajujte kolečka, která nechte vykynout.

Smažení a dokončení

  • Připravte si vyšší kastrůlek a dejte do něj sádlo. Nepoužívám olej, protože nemám ráda nasáklé masné koblihy.
  • Sádlo nechejte rozehřát a vkrádejte naplněné koblihy. Měňte strany, aby došlo k vykynutí i při smažení. Poté smažte nenaplněné silnější placičky. Ty smažte stejně jako koblihy. Rozdílem je, že je budete plnit až po smažení.
  • Po usmažení je plňte trubičkou. Nejprve však opatrně vytvořte dírku a následně naplňte dle chuti. Po vychladnutí pocukrujte oba druhy koblih z obou stran.
  • Až tohle těsto vyzkoušíte, zjistíte, že je nebudete dělat jen v období masopustu, ale poměrně častěji.