Nedávno jsem se setkala s člověkem, který mi sestavoval dohromady nábytek v kuchyni. A znáte to. Někdy se i v krizi zadaří a natrefíte na někoho, kdo svou práci nejen umí, ale ještě se s ním dobře povídá. A tak jsme se přes nábytek dostali na děti, vnoučata, hory, jídlo a nakonec i na to mé sladké pečení. Vždyť právě proto jsem si svou kuchyň o trochu rozšířila a vylepšila. A právě díky tomuto člověku jsem si uvědomila, že poměrně hodně známou a oblíbenou sladkost, jako jsou Míša řezy, už jsem roky nedělala. Začala jsem listovat ve svém sešitě a našla asi 4 varianty receptů. Musí být už hodně staré, protože jsou na předních stránkách sešitu, kdy jsem jako holka měla ještě trochu jiný styl písma. 🙂
Tahle sladkost mi tu prostě nesmí chybět. Vždyť chuť tvarohu a čokolády je jedna z nejchutnějších kombinací a troufám si napsat, že pro většinu lidí, které znám. Takže děkuji za připomenutí a raději hned k receptu.
Ingredients
Čokoládový piškot
- 3 ks žloutky
- 70 g cukru krystal
- 25 – 30 g kakaa
- 50 ml mléka
- 90 g polohrubé mouky
- 20 g hladké mouky
- 8 g prášku do pečiva
- 3 ks ušlehaných bílků
Recept na tvarohové mousse
- 500 g tučného tvarohu
- 140 ml smetany
- 100 g cukru moučka
- 150 g másla
Čokoládová poleva
- 60 g smetany
- 1 lžička cukru krystal
- 40 g kvalitní tmavé čokolády 54,5%
Instructions
Čokoládový piškot
- Vše přidávejte postupně tak, jak je v receptu. Mouku promíchejte s pr.do pečiva a bílky přidejte lehce až na konec.
- Na plech položte pečící papír. Máte-li jako já ráfky na mini dortíky, využijte je. Nemáte-li, přeneste těsto rovnoměrně na plech. Není potřeba mít korpus nějak příliš vysoký. Prioritou této sladkosti je především tvaroh, smetana a čokoláda. Korpus je jen takový doplněk.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C. Upečení zkuste opět vpichem špejle. Nízký korpus je opravdu upečený za chvilku. Po upečení nechte vychladnout.
Tvarohové mousse
- Tuk utřete s cukrem a přidejte postupně tvaroh.
- Smetanu vyšlehejte do pevné hmoty a přidávejte zlehka na závěr.
- Jakmile se všechny ingredience propojí v jemnou hmotu, naplňte jimi ráfky.
- Děláte-li řezy, tak potřete po celém vychladlém korpusu. Snažte se uhladit. Zbyde-li vám mousse, naplňte s ním například malé misky. Chutná jak vylepšený pacholík.
Čokoládová poleva
- Smetanu s cukrem přiveďte do bodu varu a odstavte.
- Občas promíchejte a po 2 minutách přidejte čokoládu. Promíchávejte dokud se úplně nerozpustí. Chvilku nechte vychladnout (tak 3 minutky).
- Následně nalijte na tvaroh. Použijete-li ráfky, dbejte na to, aby nebylo čokolády moc. Maximum 3 mm. Vypadá to lépe.
- Na závěr nechte vychladit. Minimálně 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Záleží na vaší chladničce.
- Druhý den vysuňte spodem z ráfků. Obřezávání nožem je také možností, ale mě se pak vzhled mini dortíků moc nelíbil. Takže se nebojte prstem jemně vysunout a tam, kde jste prstem zatlačili, dejte nějakou ozdobu.
- Jestliže máte vše na jednom plechu, namočte nůž a nakrájejte na řezy. Každý další řez musíte nůž omýt. Jinak by se vám čokoláda a tvaroh lepily a nebyl by vzhled tak skvělý.
Napsat komentář