Základní recept na linecké cukroví je starým receptem, který používala už babička mého manžela. Musím přiznat, že já jsem si do něj zařadila šťávu z citrónu, protože nám to nějak více chutná.
Ingredients
Základní těsto
- 210 g hladké mouky
- 140 g Hery (máslová, nebo másla)
- 70 g cukru moučka
- 2 ks žloutků
Na dochucení těsta
- 1/2 ks šťáva a kůra z citrónu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce kakaa (v případě, že chcete 1/2 těsta obarvit)
Náplň a ozdobení
- marmeláda, rozehřátá čokoláda, drcené pistácie a další dle chuti
Instructions
Těsto
- Všechny ingredience na základní těsto, ale i vanilkový cukr, šťávu a kůru z citrónu dejte do mísy a v robotu krátce a rychle zpracujte.
- Odeberte 1/2 zpracovaného těsta a polovinu těsta můžete nakonec i obarvit kakaem.
- S těstem můžete pracovat hned, nebo jej skladovat zabalené ve fólii i několik dnů.
- Troubu rozehřejte na 165°C a mezi tím těsto vyvalujte na slabý plát dle toho jak silné chcete sušenky mít a následně vykrajujte dle vašich pomůcek, které doma máte.
- Nemáte-li vykrajovátka, můžete rukou vyvalovat rohlíčky, nebo použít různé pomůcky z kuchyně jako je například sklenička s menším průměrem a podobně.
- Pečte na 165°C do světlého zhnědnutí krajů. Po upečení nechte vychladnout.
Ozdobení
- Je jen na vaší fantazii. K lineckému těstu se hodí jak sušené ovoce mrazem, tak čokoláda, ořechy a různé druhy marmelád.
Napsat komentář