je jednou ze sladkostí, kterou můžete zahájit ty nejkrásnější dny v roce.
Velikost stromu může být různá. Já tentokrát upekla strom velký pomalu přes celý plech.
Ingredients
Těsto 1. část
- 100 g hladké mouky
- 250 g Hery máslové
Těsto 2.část
- 200 g hladké mouky
- 2 ks žloutků
- 1 dcl vody necelý
- 1 lžíce octa
- 1 špetka soli
Tvarohová náplň
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks žloutku
Na dokončení
- 1 ks rozšlehané vajíčko
- 1 lžička mletých vlašských ořechů
Instructions
Tvarohová náplň
- Tvaroh, žloutek a cukr utřete dohladka a nechte zatím v lednici.
Těsto
- Každé těsto zpracujte zcela samostatně.
- To máslové (č.1) nechte alespoň ½ hodiny v lednici přikryté potravinovou fólií.
- Těsto č. 2 zpracovávejte v robotu minimálně 10 minut.
- Poté ho rozválejte a zaviňte jako na štrúdl. Připravte si větší čistý vál, větší prostor, protože teď si zacvičíte. Zhruba 15 minut těstem bouchejte o vál a natahujte ho, jak to jen jde. Když už vidíte, že je hlaďoučké, rozválejte ho co možná nejvíce.
- Na plát nakrájejte kousky hmoty č. 1. Zabalte do rolády tak, jako byste hmotu č. 1 chtěli schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a vše opakujte ještě třikrát. Těsto nemačkejte. Jen skládat a rozvalovat.
- Dle receptu by se takto zpracované těsto mělo nechat v lednici přes noc. Já ale i po 2 hodinách pokračuji. Zjistila jsem, že ani konzument odborník nepozná žádný rozdíl.
- Nakonec rozdělte na 2 stejné váhové díly a každý rozválejte na tloušťku 2 – 3 mm.
- Potřebujete vyválet dva pláty. Z každého vykrojte strom.
- První strom položte na pečící papír a potřete tvarohovou náplní. Druhý strom položte na první.
- Teď přichází okamžik, kdy nařežete větve. Kmen neprořezávejte, ale nechte hladký. Počet je dle uvážení.
- Větve stáčejte do spirál. Tvaroh může na některých místech vytéci, ale to ničemu nevadí. Na závěr potřete rozšlehaným vajíčkem. Kmen posypte mletými oříšky.
- Ze zbylého těsta a náplně můžete udělat ještě jeden strom, nebo tvarohové kapsy.
- Pečte na 180°C do zhnědnutí. Po vychladnutí si může každý člen rodiny uříznout svou větev, ale já se těším na kmen. Jsou tam přece oříšky…
Napsat komentář