Je jedno, jaký tvar si z receptu upečete. S těstem se nádherně pracuje. Vůně a chuť mě vždy lákala vytvářet z něj různé a zajímavé tvary. A právě ty naleznete i nové knize Sladká inspirace. Můžete zaplést vánočku jen s 3 pruhy, s 6 a nebo jako je v receptu.
Ingredients
Kvásek
- 30 g droždí
- 45 g mléka
- 10 g hladké mouky
- 7 g cukru krystal
Další ingredience na těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 35 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 75 g Hery máslové rozehřáté, vychladlé
- 80 g mléka
- 1 špetka soli
- 1/2 šťávy a kůry z citronu
- 1/4 šťávy a kůry z pomeranče
Dochucení a dokončení
- 3 lžíce rumu
- hrst brusinek
- 1 lžíce plátků mandlí
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 ks rozšlehané vejce
- 1 lžíce moučkového cukru
Instructions
Krásek
- Ingredience na kvásek spojte a nechte kynout minimálně 15 minut.
Příprava těsta
- Brusinky naložte do rumu.
- Ke kvásku navažte další ingredience na těsto a dejte do robotu. Zpracujte nejprve na střední rychlost zhruba 8–10 minut. Přidejte brusinky s rumem. Poté zapněte robot na vyšší rychlost asi tak 1 minutu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte i hodinu kynout.
- Poté zapněte robot na vyšší rychlost asi tak 1 minutu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte i hodinu kynout.
- Následně vypracujte v hladké těsto, které rozdělte na 2 váhově stejné díly.
- Z prvního dílu uválejte 3 pruhy a ty zapleťte jako cop.
- Z druhého dílu udělejte 4 stejné díly. Ze 3 opět zapleťte cop. A poslední díl rozdělte na 2 stejné rozválené pruhy. Ty následně zatočte jako provaz.
- V prvním copu udělejte hranou ruky jamku. Do ní vložte lehčí druhý cop. V něm také vytvořte jamku. Nakonec přidejte provaz. Jeho konce založte pod vánočku z každé strany.
- Pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte zbytkem mandlí nasekaných na plátky a trochu třtinového cukru. Troubu zahřejte na 165 °C. Na pečicím papíru pečte 30 – 40 minut. Zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké. Pocukrujte až vychladlé.
Z těsta můžete upéct nejen vánočku, ale i věnec se skořicí, měsíc nebo panettone. Jen přidejte více brusinek, rumu, mandlí nebo i ořechy. Těsto pak bude křehčí a chuťově zajímavější.
Dochucení a dokončení
- Vánočku položte na plech s pečícím papírem.
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi a třtinovým cukrem.
- Pečte v rozehřáté troubě na 165 °C 30 – 40 minut. Upečení zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké. Pocukrujte až vychladlé.
Notes
Pod receptem jsou i fota na vánočku pletenou se 6 pruhy.
MINI VÁNOČKY
Napsat komentář