V minulosti jsem vyzkoušela spousty receptů na laskonky. Musím uznat, že většina z nich byly skvělé a chutné. Možná proto, že recepty na laskonky jsou většinou dost podobné. S čím jsem ale měla problém, byl tvar. Často se mi nepovedlo mít tvary stejné a při slepování nevypadala sladkost až tak dobře. Proto, když jsem objevila formu na laskonky od Tescomy, bylo jasné, že jí musím vyzkoušet. Co mě více potěšilo, že na obalu jsem opět jako u ostatních forem, našla recept. Píšu to proto, že nedávno jsem se setkala s jednou nezkušenou manažerkou cukrárny, která mi sdělila, že nemá teď čas na nějaké novoty, protože vyvíjí několik týdnů laskonku. Nevím, někdy mám pocit, že lidé, kteří dělají manažery nejsou až tak lidmi na svých místech. 🙂 Vyvíjet něco, co už dávno vyvinuli již mnoho let před námi, je opravdová ztráta času. Obzvlášť jde-li o sladkost, kterou si pamatuji již od dětství… 🙂
Příště ale pouze použiji svůj oblíbený krém, protože jsem zvyklá na jinou chuť, přesto na formu a recept nedám dopustit.
Ingredients
- 2 ks bílků
- 100 g cukru krystal
- 50 g cukru moučka
- 75 g strouhaného kokosu
1.krém
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 2 – 3 lžíce karamelu dle chuti
- 200 g másla pokojové teploty
- 110 g cukru moučka
2.krém
- 200 g másla pokojové teploty
- 3 lžičky uvařené instantní kávy pokojová teplota
- 1 ks karamelové kondenzované mléko pokojová teplota
Pomůcky
- 1 ks silikonová forma na laskonky
Instructions
Laskonky
- Bílky dejte do horko odolné nádoby a vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Zašlehejte cukr krystal.
- Dále vše šlehejte nad parou až do 82°C. To znamená, že do jednoho hrnce nalijete do výšky 5 cm vodu. Druhý hrnec musí být menší. Ten vložíte do prvního a nesmí se dnem dotýkat vody.
- Sníh nejprve trochu zřídne, ale nebojte. Při neustálém i ručním šlehání 10 až 15 minut opět zhoustne ve velmi tuhý sníh. Pak sundejte z vodní lázně.
- Opatrně vmíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.
- Připravte si plech s pečícím papírem a na něj položte formu na laskonky.
- Nanášet sníh je možné dle vaší možnosti nožem, stěrkou, nebo můžete naplnit do sáčku. Po nanesení a uhlazení formu opatrně zvedněte a dejte stranou. Laskonky se pečou bez formy.
- Rozehřejte troubu na 110°C a pak pečte-sušte přibližně 50 minut. Záleží i na vaší troubě. (Laskonky by měly být stále světlé.) Nechte vychladnout.
- Po vychladnutí plňte buď podle receptu na obalu formy, nebo si vyberte jeden z výše uvedených krémů.
1.Krém
- Z mléka a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání pudink.
- Přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
- Mezi tím si utřete máslo s cukrem.
- Vychladlý pudink pomalu zašlehávejte do másla spojeného s cukrem. Krém by měl být velmi hladký.
- Karamel malinko rozehřejte. Nesmí však být horký. Nakonec zašlehejte dle chuti karamel.
2.krém
- Máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte kondenzované karamelové mléko.
- Nakonec dle chuti přidávejte po lžičkách kávu.
Dokončení
- Krém naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
- Na každou laskonku naneste krém do oválku po obvodu. Uprostřed udělejte 2 tečky.
- Druhou laskonkou přiklopte.
- Laskonky se již necukrují. Skladují se v lednici.
Napsat komentář