( NEBO ESTONSKÝ KRINGEL)
Ano, přesně tolik názvů má má vánoční a velice chutná kynutá pochoutka. Dlouho jsem hledala a zkoušela recept, který by mi vyhovoval jak svou vláčností, tak něčím zcela odlišným než je chuť vánočky. Vždy ho peču při první adventní neděli. Tak trochu s ním poslední roky Advent začínám. Letos jsme si na něm opravdu pochutnali. Jestli je to použitím speciální mouky na kynuté těsto, těžko říci. Prostě se vyvedl a já se vlastně rozjela. Nejprve jsem pekla věnec z perníku, pak vytvářela věnec ze skořápek a pak přišel tento kynutý. Tak si vlastně můžete vybrat. Ale pozor. Ten skořápkový je pouze na ozdobu vchodu do domu… 🙂 🙂 🙂
Ingredients
Kvásek
- 40 ml mléka
- 30 g droždí
- 1 lžička cukru
Další ingredience na těsto
- 70 g Hery máslové pokojové teploty
- 70 g mléka pokojové teploty
- 170 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 40 g cukru krystal
- 1 ks vanikového cukru
- 2 ks vejce
- špetka soli
- 1/2 šťávy a kůry z pomeranče
- 1/2 šťávy z citronu
Na dokončení
- 2 lžičky skořice
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 lžíce brusinek nebo rozinek
- 1 ks rozšlehané vajíčko
- 1 lžíce cukru moučka na posyp
- 2 lžíce Hery máslové rozehřáté a vychladlé
Instructions
- Mléko, droždí a cukr nechte vykvasit minimálně 15 minut.
- Ostatní ingredience na těsto navažte do robotu.
- Přidejte kvásek a hnětejte v robotu 8 – 10 minut. Mělo by vzniknout hladké těsto.
- Dle struktury těsta, můžete přidati malinko hladkou mouku a nechte kynout alespoň 1 hodinu (dle teploty v místnosti.)
Naplnění a vytvoření věnce
- Těsto rozdělte na 4 části, ze kterých vyválejte pruhy dlouhé 50 cm. Ty následně rozválejte na obdélníky.
- 2 lžíce Hera máslová rozehřejte v kastrůlku. Potřete rozpuštěnou Herou. Následně posypte skořicí a vanilkovým cukrem. Pak poházejte brusinkami. Zaviňte v roládu.
- Roládu uprostřed rozdělte – rozřízněte nožem na dvě části. Pozor ale, jen do poloviny. Rolády musí držet pohromadě. Následně jí zatočte jako provaz. Stejně postupujte i u dalších 3 obdélníků.
- Dva takto nařezané, naplněné a stočené provazy spojte v jeden.
- Pak propleťte vždy dva provazy ve věnec tak, aby rozkrojená část byla vždy směrem vzhůru. Spojte oba konce a položte na pečící papír.
- Posypte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. To samé udělejte i s druhou částí.
- Oba věnce pečte na 165°C do zlatavé barvy.
- Po vychladnutí pocukrujte a ozdobte například mašlí.
Napsat komentář