V poslední době sleduji čím dál tím více všechny možné cukráře z východu. Musím uznat, že jejich cukrářské výtvory jsou opravdu skvostné. Určitě nejsou inspirací jen pro mě. Nápady a preciznost je obdivuhodná. A tak se ani nedivím, že jsme si v Čechách oblíbili spousty ukrajinských, ruských a arménských sladkostí.
Proto jsem dnes zalistovala v sešitě a vyhledala recept, který jsem si do něj zapsala už jako malá holka. V té době jsem každý rok jezdila na prázdniny k mým příbuzným, kteří bydleli v Milovicích. Vesnice byla v minulosti tak trochu na půl ruská. V té době jsem ani náhodou nepřemýšlela, že se recept stane za pár let takovým hitem a bude jednou pojmenován jako „staročeský medovník“. 🙂 Chuť, kterou mám v paměti ještě z dětství stále hledám. Možná je to i tím, že v receptu jsou ingredience, které musíme my Češi nahradit něčím nám dostupným. A tak možná právě proto je každý náš medovník (původně medovik) trochu jiný. Všechny jsou ale skvělé. A ten tradiční staročeský opravdu v Čechách vede. Proto vím, že ten můj rodinný není dle chuti, na kterou jsme z obchodu zvyklí. Přesto je i tak úžasný. A ten, kdo miluje ořechy a med, neodolá stejně jako já.
Někdy dělám řezy a jindy dort. Někdy plním krémem ze Salka a jindy karamelovým krémem. Obě varianty jsou skvělé a vůbec ne složité. Takže směle do toho.
Ingredients
Recept na těsto
- 150 g Hery máslové
- 4 lžíce medu (nejlépe tmavý)
- 130 g cukru krystal
- 2 ks celá vejce
- 1 špetka soli
- 1 lžíce kakaa
- 500-550 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
Rumový rozvar
- 1 lžíce cukr krystal
- 4 lžíce rumu
- 1 dcl vody
1.varianta – karamelový krém
- 300 ml mléka
- 1 ks vanilkový pudink
- 200 g másla
- 70 g moučka
- 2-3 lžíce domácího karamelu http://www.marzicake.cz/?page_id=1416
2. varianta – krém ze Skalka
- 200 g másla
- 1 plechovka Salka
Na dozdobení
- 1 hrst vlašských ořechů
Instructions
- Nejprve se rozhodněte, který krém chcete použít.
1.varianta – karamelový krém
- Uvařte pudink. Nechte vychladit a následně do něj zamixujte máslo zpracované z cukrem. Nakonec přidejte karamel.
2.varianta – krém ze Salka
- Plechovka Salka je potřeba vařit minimálně 1,5 až 2 hodiny ve vodě. Následně nechat vychladnout. Plechovku neotvírejte, takže vychladnutí potrvá déle. Proto je potřeba s tímto krémem začít dříve než s těstem.
- Plechovku otevřete a postupně do Salka zašlehejte tuk.
Rumový rozvar
- Všechny ingredience nechte projít varem a následně vychladnout.
Těsto
- Připravte si 2 hrnce. Jeden větší naplňte vodou do 1/4 a do menšího vložte tuk a med.
- Vše rozpusťte nad parou a přidejte cukr, sůl, kakao a nakonec vejce. Voda nesmí vařit, pouze zahřívejte. Zajímavostí je, že jsem mnohokrát dělala těsto i bez tohoto nahřívání. Výsledek byl podobný, takže záleží jen na vás. Časově je to srovnatelné a s těstem se pracuje podobně. V poslední době jsem použila robot s indukcí na minimální stupně.
- Následně sejměte ze sporáku a do hrnce zapracujte mouku promíchanou s jedlou sodou. Těsto je opravdu velmi hladké a dobře se s ním pracuje. Poté dejte alespoň na 30 minut odpočinout v lednici.
- Těsto rozdělte na 6 částí a každou vyvalujte zvlášť na slabou 3 mm placku. Bude se vám s menším množstvím lépe pracovat. Následně vykrajujte dle potřebného rozměru a tvaru. Je jen na vás, zda budete mít 6 nebo 8 a více vrstev. Já tentokrát použila na zvon 6. Tescoma mě totiž stále inspiruje.
- Ze zbylého těsta můžete vykrojit malá kolečka na mini medovník.
- Tvary položte na tác s pečícím papírem a troubu rozehřejte na 165°C. Pečte na horkovzduch 10 minut.
- Ještě teplé znovu formou vykrojte. Pečením totiž váš tvar trochu zvětší rozměr. To se vám ale hodí. Potřebujete totiž pár upečených zbytků těsta.
- Ty následně rozdrtíte válečkem. Jemné drobečky pak využijete na dozdobení a posyp.
Sestavení dortu
- Pak už jen každý upečený plát potřete rumovým rozvarem a pak krémem. Takto postupujte stále do kola.
- Nakonec potřete celý tvar dortu a posypte rozdrcenou strouhankou z medového těsta.
Dozdobení
- Ozdoby jsou už na vaší fantazii. Ořechy a mandle budou určitě volba, která jen pozvedne chuť medovníku.
Napsat komentář