Po absolvování této soutěže, musím přiznat, že vůbec nevím, co napsat. 🙁 Přesto, že jsem si přivezla medaile a diplomy za dvě 2.místa a jedno 3.místo, nemám ze soutěže až tak dobrý pocit. Domnívám se, že kategorie maket nazdobených dortů se do stylu této soutěže moc nehodila.
Soutěžící byly především žáci učňovských škol. Jejich studená kuchyně byla nádherná. Vůně rybích specialit se ale rozprostírala po celém výstavním sále. Kvůli tomuto jídlu byla v sále neskutečná zima. A tak návštěvníci procházeli ve výstavních prostorách oblečeni jako venku a to zimě. Vystavené dorty byly kolikrát i pár centimetrů od těchto studených rybích pokrmů a tak se to moc k sobě nehodilo. Možná by mohli pořadatelé tyto kategorie v příštím ročníku lépe oddělit. Jeviště nechat pro sladkou a sál pro slanou studenou kuchyni. Chybělo mi i to, že vystavované exponáty nebyly nijak ochráněné jako na jiných cukrářských soutěži. Tím mohl každý návštěvník přijít až k exponátu a sahat na něj. Soutěžila jsem se třemi dorty a všechny jsem přivezla poničené. Hlavně květiny byly ulámané, jak se jich lidé dotýkali. To se mi opravdu na žádné ze soutěžích zatím nestalo.
Dále jsme nepochopili, proč byly kategorie rozděleny dle věku, když závěrem se hodnocení propojovalo. Medaile a diplomy měli snad úplně všichni účastníci soutěže. Kdybych v sále zavolala :”postavte se všichni, kdo medaili nemáte”, mohli bychom osoby spočítat na prstech dvou rukou. Z toho bylo jasné, že tento typ soutěže slouží k motivaci žáků učňovských škol a na propagaci těchto oborů. V životě jsem nezažila, aby například na 3.místě bylo 15 osob, na 2.místě dalších 10 a na 1.místě také několik. Nakonec se z těchto míst vybere po jednom a tím vznikne to, že někdo má zlatou medaili za 3. a 2. a 1. místo. Prostě jsem se nikdy nesetkala s tím, že by mohlo být 3.místo zlaté. A to jsem za celý život absolvovala ve sportu přes tisíc soutěží jak v Čechách, tak i po Evropě. Vždy jsem se setkala s tím, že vyhlášení se týkalo 1.,2.,3. maximálně 4.místa a tím 4 osob. Nevím, zda tohle není pro žáky učilišť spíše medvědí služba. Až vyrazí do tvrdé reality, může je to šokovat.
Dále se nedivím, že ze strany cukrářů i amatérů jako jsem já, není až tak velký zájem účastnit se této soutěže. Registrace je 700,- Kč a každý další exponát 300,- Kč. Když si připočtete náklady na výrobu exponátu a dopravu, tak částka může být až několik tisíc. A přesto, že si odvezete medaile, tak k ní dostanete 5 sáčků s kořením.
Co mě ale velmi nadchlo, byla příjemná atmosféra, milé a lidské chování pořadatelů i porotců. Takový lidský přístup ke studentům jsem ještě nikdy neviděla. Možná, že právě tady by se mohli inspirovat ti z jiných oborů. Věřím, že taková akce je opravdu velkou motivací, protože zájem dospělých určitě následně studenti ocení. Skvělý byl kurz práce s karamelem lektorky Markéty Tůnové. Za absolutně neuvěřitelných 20,- Kč mohl návštěvník nahlédnout malinko pod pokličku této skvělé lektorky. Na recept se, ale neptejte – to si musíte zaplatit celý kurz. Ale určitě by to za to stálo. 🙂
Závěrem bych chtěla žáky učilišť pochválit. Tolik nádherných předkrmů, ale i jiných vystavovaných exponátů dává naději nám spotřebitelům, že se možná jednou dočkáme neuvěřitelných kulinářských zážitků i při běžné návštěvě restaurace. Dává to naději, že by se mohla úroveň pozvednout. A, že někteří žáci byli za pomoci svých učitelů neuvěřitelně šikovní, bych ráda prezentovala níže. A proto zbývá pořadatelům jen popřát, aby v této soutěži pokračovali, protože má určitě svůj význam především pro učiliště po celé ČR. Také děkuji své dceři, že se mnou celý den absolvovala… 🙂
Že jsem měla pravdu, blýská se na lepší časy…. 🙂
Napsat komentář