Letošní rok jsem zahájila pečení nejprve arménským medovníkem a nyní to bude dort, který má u nás v Čechách také velkou oblibu. Jedná se o dort známý pod názvem Pavlova. Sladkost spojená se smetanou a ovocem. Nejlépe s kiwi. Musím ale přiznat, že jsem ho vždy zkoušela většinou s úplně jiným ovocem. Tentokrát jsem tuhle pochoutku doplnila s mandarinkou a slaným karamelem.
Jestli na pohled působí bílá sukně dortu stejně jako měla primabalerína Anna Pavlovna Pavlová, to nevím. Ta byla totiž inspirací pro šéfkuchaře, který dort upekl na její počest v době, kdy byla na turné v Austrálii. Zda dort pochází opravdu z Austrálie, nebo z Nového Zélandu odkud je údajně receptura, opravdu nikdo z cukrářů netuší. A proto je dort Pavlova považován za australskou a novozélandskou specialitu. Dnes už se až tak tvar sukně a druh ovoce nedodržuje. A proto se můžete těšit, že to příště poruším a vytvořím zcela něco českého. 🙂 Tradiční recept najdete v jiných dortech: http://www.marzicake.cz/?page_id=3979
Napsat komentář