Blíží se období svateb a většina nevěst hledá inspiraci na internetu. Některá z budoucích nevěst okopíruje do posledního detailu ten dort, který si vybere a jiná zas chce něco jedinečného a originálního.
Jak už jsem před časem psala, sledování celosvětových trendů v cukrářském designu je poslední dobou mým největším koníčkem. Jsem často v úplném úžasu, co někteří cukráři dokážou vytvořit. Mám touhu se všemu učit, ale vím, že to není vůbec v mých silách a časových možnostech. Těch skvělých technik je opravdu velké množství. Možná i proto se cukráři zaměřují jen na některou z nich a tu přivádějí k dokonalosti. Vydávají knihy, natáčí videa a pořádají kurzy, které pak lidé jako já mohou využívat pro své učení.
A právě díky těmto nadaným cukrářům se můžeme my všichni setkávat nejen s novými technikami, ale následně s dorty, ze kterých přechází zrak. Určitě dnes nevyjmenuji všechny způsoby zdobení dortů, ale budu se snažit vypsat alespoň některé, které mě zaujaly. Záleží i na tom, zda se jedná o dorty „nahé“, nebo potažené marcipánem. “Náhé” nejsou až tak náročné a většinou jsou zdobeny ovocem. Asi nejznámější je zdobení krémem, ovocem a čokoládou.
Pak následují malované dorty, stříkané airbrushem, ozdobené vytlačovanými vzory, královskou glazurou, metodou Lambeth, nebo řasením. Volánky, závěsy, stenaly, výřezy, mozaiky, jedlé krajky, jedlý papír, jedlé květiny, deskové ozdoby, kreativní vzory, modelovací a realistické techniky. Zajímavé jsou i 3d dorty. Gravitační cukrářské zázraky, tvary krychlí, kuželů a dorty obrácené. Velmi oblíbené jsou i sladké bary, kdy je svatební dort doplněn o další sladkosti kolem. S tím vším se můžete setkat. Ať se jedná o staré anglické tradice zdobení dortů, nebo nové italské techniky, vše je nádherné a vše je populární.
To, co jednomu připadá chudé, druhému přijde elegantní. A to, co já mohu považovat za extravagantní a něčím zajímavé, se může jinému zdát kýčové. A proto konstatovat, že něco je nebo není technika, je hodně troufalé. Možná to bývá i z důvodu neznalosti. A proto nedejte na názory těch, kteří nejsou až tak v obraze a užívejte si všech způsobů zdobení dortů. Ale pozor často méně je více. Na svatbu nepotřebujete mnoho technik. To se hodí na soutěž a někdy ani to ne. Svatebčané asi nejvíce ocení chuť a první dojem pohledu na dort.
A proto, přesto, že mou největší zálibou jsou cukrové květiny, nechci zůstávat na jednom místě. Snažím se poznávat nové, učím se a zkouším zajímavé cukrářské novinky. A stále sleduji vše, co tvoří cukráři ve světě jak co se týká cukrářských dezertů, tak dortů především svatebních. Co já považuji v dnešní době plné cukrářských technik za jakési faux pas, jsou živé květiny na jedlém dortu. S těmi neuspějete jak na soutěži, tak ani neoslníte na svatbě. To raději použijte ovoce.
A proto jedna malá rada pro všechny nevěsty. Než někomu zadáte upečení dortu na svatbu, prohlídněte si práci cukrářky na internetu, porovnejte s ostatními a dejte na doporučení. Já zatím na zakázku nepeču, tak alespoň malou inspiraci. Tu najdete v menu svatební dorty.
A co takhle ovoce z cukrové jedlé hmoty. To kdyby vás někdo vyhnal ve sněhu na jahody… To pak není žádný problém 🙂
Napsat komentář