Letošní zimu máme poměrně dost uskladněných jablek a tak z nich pomalu každý víkend něco vytvářím. Tedy mimo to, že je denně konzumuji.
Peču jak tradiční sladkosti, tak i zkouším nové recepty. Tím vznikl koláč, který bych nazvala něco jako šachovnice. Prostě jsem chtěla vyzkoušet něco nového a tak jsem jeho chuť doplnila o arašídovou neslazenou pastu.
Ingredients
Kynuté těsto
- 1/4 l mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 60 g cukru krystal
- 1 sáček vanilínové cukru
- 1 špetka soli
- 3 ks žloutky
- 140 g másla
- 1/2 ks šťávy a kůry z citrónu
- 210 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 3 lžíce rumu
Na potření
- 1 ks rozšlehaného vejce a 2 lžíci smetany
Náplň
- 8 ks okrájených jablek
- 4 lžíce arašídové neslazené pasty (BIG BOY)
Na posyp
- 2 hrsti žmolenky (1 díl moučkový cukr a 1/2 dílu polohrubé mouky. 1 lžíce změklého sádla)
- skořice
- 1 lžíce moučkového cukru (na posyp po upečení)
Instructions
Kynuté těsto
- Žloutky, cukry a máslo utřeme.
- Poté přidáme vlažné mléko, sůl, droždí, rum a citrón. Vše promícháme.
- Nakonec zapracujeme obě mouky.
- Těsto necháme minimálně hodinu kynout.
- Následně rozdělíme na 2 části a obě vytvarujeme na plech s pečícím papírem do obdélníku.
- Oba koláče potřeme rozšlehaným vejcem se smetanou.
- Koláče potřeme arašídovou neslazenou pastou.
- Jablka nakrájíme na plátky, které skládáme na těsto do šachovnice.
- Posypeme žmolenkou a případně i skořicí.
Pečení
- Pečeme v předem rozehřáté troubě na 165°C do světlého zhnědnutí. Po upečení jemně pocukrujte.
Napsat komentář