V posledních letech miluji přelom srpna a září, kdy nádherně dozrávají švestky. Neumím si ani představit, že by v tomhle ročním období neprovoněly rozpeky celý náš dům. Pamatuji si z dětství, že babička pekla rozpeky a používala do těsta domácí nesolené sádlo. A tak je už roky peču i já. Recept jsem si upravila podle sebe, ale hlavní ingredience jsem zachovala. Párkrát jsem jsem místo sádla použila jiný tuk, ale sádlo je prostě sádlo. Těsto je nádherně jemné a ta chuť? Tento rozpek se švestkami u nás vyhrává na plné čáře…
Ingredients
Těsto
- 130 g plnotučného nebo sojového mléka pokojové teploty
- 12 g čerstvého droždí
- 50 g sádla
- 35 g cukru krystal
- 6 g vanilínového cukru
- 1/4 ks šťáva a kůra z citrónu
- 1 ks celé vejce pokojové teploty
- 1 špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 90 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
Žmolenka
- 5 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce sádla pokojové teploty
Na dokončení
- 15 ks vypeckované rozpůlené švestky nakrájené na plátky
- 1 lžíce mandlí nasekané na plátky
- 1 ks rozšlehané vajíčko
- 1 lžíce smetany
Instructions
Těsto
- Droždí a vanilinový cukr zamíchejte do mléka a nechte zkvasit. Stačí malinko.
- Mezi tím utřete cukr, sádlo, kůru a šťávu s citrónu.
- Přidejte vejce, špetka soli, rum a mléko. Dobře promíchejte.
- Nakonec zapracujte polohrubou a poté hladkou mouku.
- Nechte kynout 1 až 2 hodiny. V případě, že není v místnosti teplo, tak i déle.
Dokončení
- V době kynutí těsta si nakrájejte švestky na plátky a připravte žmolenku. Rozšlehejte vejce, do kterého zašlehejte smetanu.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 2 díly.
- Každý díl vyválejte do tvaru většího koláče. Potřete rozšlehaným vejcem.
- Švestky pokládejte dle fantazie. U jednoho koláče můžete kraje těsta překlopit přes švestky.
- Posypte žmolenkou a kraje koláče nasekanými mandlemi.
Pečení
- Pečte v předehřáté troubě na 165°C přibližně 30 – 40 minut dle Vaší trouby. Okraje s mandlemi by měly být opečené do světle hnědé barvy.
- Po upečení nechte vychladnout. Jsou-li švestky dostatečně dozrálé, rozpeky nemusíte cukrovat.
Napsat komentář