Kombinace ořechů, mrkve a ušlehaného bílku s citrónem je úžasná. Doplnění o čerstvý a pečený citrón posouvá chuť o stupínek výš. Alespoň tak to vnímám já i naše rodina. Vláčný piškot je vhodný určitě i na dort, ale díky medu však bude jiný, než jste zvyklí z běžných cukráren. Tohle je prostě úplně jiná pochoutka.
Equipment
- Silikonová forma na toustový chléb
- Plynový hořák ke zkaramelizování sladkostí.
Ingredients
Těsto
- 3 ks žloutky
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 40 g cukru krystal
- 40 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 100 g Hera máslová
- 1/4 ks kůry a šťávy z citronu
- 3/4 kávové lžičky skořice
- 1 špetka soli
- 1 špetka zázvoru (nemusí být)
- 1 špetka muškátového oříšku
- 2 lžíce zakysané smetany
- 145 g nastrouhané mrkve najemno
- 100 g mleté vlašské ořechy
- 110 g polohrubé mouky
- 50 g hladké mouky
- 1/2 sáček prášku do pečiva
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- 3 ks ušlehaných bílků
Sněhová peřina
- 1 ks bílek
- 50 g cukru krystal
Dokončení
- 7 lžiček glukózy
- 1 ks citrónu
Instructions
Těsto
- Žloutky, cukr, tuk, med, koření, citronovou šťávu a kůru utřete v míse.
- Dále přidejte zakysanou smetanu, nastrouhanou mrkev a mleté ořechy.
- Prášek do pečiva a jedlou sodu promíchejte s moukou a poté zapracujte do těsta.
- Nakonec jemně zamíchejte ušlehané osolené bílky.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 165°C.
- Těsto přendejte do vodou vypláchnuté silikonové formy.
- Pečte 45 minut i více dle vaší trouby.
- Upečení zkuste vpichem špejle. Nebude-li se na ní lepit těsto, máte upečeno.
- Po upečení vyklopte z formy a nechte úplně vychladit.
Sněhová peřina
- Bílek ušlehejte v kastrůlku. Ten následně dejte nad jiný větší, který je naplněný vodou.
- Následně zapracujte cukr.
- Vodu nechte vařit na střední stupeň a bílek stále míchejte.
- Bílek zahřejte za stálého míchání až na 75°C.
Ozdoby
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Na tác s pečícím papírem dejte dále od sebe 5 lžiček glukózy
- Ukrojte 2 plátky citrónu a položte je také na plech a zakápněte také glukózou.
- Pečte zhruba 8- 12 minut dle vaší trouby. Glukóza zvětší rozměr a vytvoří bublinky.
- Poté nechte chvilku vychladnout.
Dokončení
- Ušlehaný bílek naneste na chlebík a lžičkou vytvořte malé špičky sněhu.
- Poté vezměte plynový hořák a opatrně zkaramelizujte bílkovou peřinu.
- Dozdobte upečeným citrónem a ozdoby z glukózy.
Napsat komentář