patří určitě k těm nejvíce oblíbeným.
Ingredients
- 130 ml plnotučného mléka (může být i polotučné)
- 70 g cukru krystal
- 3 ks žloutky
- 250 ml 40% smetany
- 1 špetky soli
- 1/4 lusku vanilky
Instructions
- Mléko nalijte do kastrůlku. K němu přidejte sůl, cukr, vanilkový lusk. Přiveďte za stálého míchání k varu. Odstavte.
- Vedle v misce vyšlehejte do světlé barvy žloutky.
- K nim po lžících za stálého míchání přidávejte horké mléko. Po 6 lžících můžete žloutky přelít k mléku do kastrůlku. Zahřejte maximálně na 84 °C.
- Odstavte, přelijte do skleněné mísy a občas míchejte. Snižte teplotu tak o polovinu.
- Teď teprve vyndejte smetanu z lednice a do teplé hmoty ji zamíchejte do hladka. Občas promíchněte. Následně dejte chladit do lednice na 4 a více hodin. Nejlépe udělat večer a nechat v lednici do druhého dne.
- A teď záleží na tom, jaký máte zmrzlinovač. Podle návodu vyndejte vnitřek mísy a dejte ji nejlépe do druhého dne zamrazit. Druhý den přelijte hmotu do zmrzlinovače a pak šlehejte pomalu do zmrznutí. Nešlehejte rychle. Pomalé šlehání je vlastně rychlejší postup výroby zmrzliny.
- A pak už je to na vás, jakou konzumaci zvolíte. Můžete naplnit kornouty, ale také formu na nanuky. Ty následně zamrazte.
- Nemáte-li zmrzlinovač, stačí vám uzavíratelná nádoba. Zmrzlinu asi dvakrát po 1 hodině promíchněte. Následně nechte zmrazit.
- Zmrzlinu můžete také obohatit o jiné ingredience. Například o kousky čokolády, ořechy, karamel, ale také o ovoce. Vždy však ještě před šleháním ve zmrzlinovači. Stejné je to, pokud byste chtěli zmrzlinu obarvit kakaem, ovocem či kávou. Vždy až druhý den před šleháním.
Napsat komentář