Jakmile začne mít naše zahrada všude žluté puntíky, je potřeba vyrazit a některé prostě nasbírat. Ano, myslím tím pampelišky. S příchodem jara jsou úplně všude, ale doporučuji nesbírat ty u silnice. Louka, nebo nejlépe vlastní zahrada, bude to správné. Pampeliška nebo také smetanka lékařská je květina, která má své nepochybné místo v lékařství. Žlučník, ledviny, žaludek, únava, pročištění krve apod. S tím vším nám může tahle květinka pomoci.
Snad každá holčička určitě někdy natrhala a vytvářela pampeliškový věneček na hlavu. I já jsem si ho po letech zapletla, ale především jsem si žluté kvítky natrhala pro med. Bylo jich přesně 600. Protože, když už něco dělám, tak ve větším. To, co vyrobím, používám také jako dárky pro nejbližší a kamarády. Pampeliškový med se jim určitě bude na podzim nebo v zimě hodit. 🙂
Recept mám od mé mamky, která dělá med už dlouhá léta. To bych ale nebyla já, abych si ho zas něčím nevylepšila.
Ingredients
Pampelišky
- 600 ks kvítků pampelišky
- 2 l vody
Další ingredience
- 1 kg třtinového cukru
- 300 g cukru krystal
- 2 ks omyté a nakrájené citrony
- 1 ks nakrájený pomeranč
- 1/2 ks vanilkového cukru
Instructions
- Pampelišky s vodou svařte. Minimálně 1/2 hodiny. Následně přeceďte.
- Nalijte do jiného hrnce a přidejte ostatní ingredience. Vařte alespoň 1 hodinu.
- Opět přeceďte a poté následně vařte další hodinu.
- Ještě horké plňte do malých skleniček. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Napsat komentář