Džem nebo marmeláda? Tak tuhle otázku slýchám snad každý rok, když někomu povím, že dělám džem. Pro některé je to opravdová tajenka a většinou to ani nerozlišují. Už od své babičky vím, že džem je ovocná pochoutka s většími kousky a marmeláda má ovoce rozmixované a lépe se s ní pracuje při natírání lineckého cukroví. Přiznám se, že jsem měla vždy raději marmeládu a proto si rozdíl pamatuji. 🙂
Vstupem do EÚ se informace poněkud pozměnily. Takže dnes je marmeláda pouze taková sladká pochoutka, která je vyrobena z citrusových plodů. Tím je myšlen nejen citron a pomeranč, ale také grep, limetka, mandarinka nebo pomelo.
Takže teď nechám pouze na vás, jak budete své výrobky nazývat. Já jsem uvařila marmeládu tak, jak jí vyráběla má babička. Než ale začnete, tak si připravte sklenice a vysušte víčka. Také připravte talířek na testování… 🙂 Nebo raději i teploměr.
Ingredients
- 1 kg ovoce jahody, borůvky, ostružiny, maliny a jiné
- 500 g cukru krystal
- 1 ks šťáva z citronu
- 1/2 lžičky kyseliny citronové (přírodní pektin)
Instructions
- Ovoce rozmixujte. Dejte do vyššího hrnce a přiveďte k varu.
- Vařte 10 – 15 minut.
- Na závěr přidejte šťávu z citronu a pektin. Povařte tak 2 minuty.
- Teplota by před plněním do skleniček měla mít 105°C.
- Naplňte do umytých a suchých sklenic. Pevně uzavřete a otočte je dnem vzhůru.
- Takto nechte tak 15 minut. Pak obraťte a skladujte v chladnějším prostředí (sklep, špajz…)
Napsat komentář