Nejedná se o pravé tartaletky. Ty naleznete v knize Sladká inspirace.
Tento druh koláče nám může tak trochu chutí připomínat linecké těsto. Je to tak. Důvodem je skladba ingrediencí, které těsto obsahuje. Musím přiznat, že všechny možné druhy tohoto těsta, úplně miluji. Přesto jde o trochu jiný druh. Proto, když už se s ním dělám, tak vždycky minimálně z dvojité či trojité dávky… Nechám ho v lednici, nebo do mrazáku a za 3 dny použiji. Většinou ale zpracuji všechno a pak nechám testovat všechny kolem sebe…
Tentokráte je křehké těsto v kombinaci vanilkového krému, malin a ušlehaných bílků.
Ingredients
Těsto
- 1 ks Hery moučková
- 90 g cukru moučka
- 3 ks žloutku
- 350 g hladké mouky
- 1/2 citronová kůra
- 1 špetka soli
Vanilkový krém
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 3 ks žloutků
- 2 velké lžíce cukru krystal
Instructions
- Zpracujte v hladké těsto, které upečete ve formě ve tvaru velké nebo malé tartaletky.
- Do těsta pak na 4 místech píchněte vidličkou, nebo na těsto přiložte pečící papír a na něj nasypte luštěniny pro pečení na slepo.
- Co si při 170°C pečeme do zhnědnutí. Vyklopte a nechte vychladnout.
- 250 ml. mléka+ 2 lžíce cukru necháme svařit a pak vychladnout. 3 žloutky+ 2 lžíce cukru ušleháme do bílé pěny. Přidáme 2 lžíce hl.mouky(nebo lžičku solamylu). Do této hmoty postupně po lžících přidáváme horké mléko s trochou vanilky. V mícháme všechno mléko a dáme na mírném stupni teploty zhoustnout. Pak už jen vychlaďte za občasného míchání. Přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici.Mezi tím si připravmeitalský sníh:3 bílky vyšlehejte do řídkého sněhuDo kastrůlku dejte 50 g vody a 3 lžíce cukry krystal a nechte svařit na rozvar do 115°C. Ten postupně v kapávejte do sněhu za stálého šlehání. Šleháme do vychladnutí.Naplníme sněhem sáček na jedno použití.Koláč otočte a rubovou stranu natřete nejprve krémem, ozdobte ovocem a pak dozdobte sněhem. Někdo nechává zapéci v troubě zapnuté na gril. Já používám flambovací pistoli. Skvělý dárek od dcer… 🙂Jediné, co doporučuji je používat ovoce čerstvé. S mraženým nemám na tuhle variantu koláče až tak dobré zkušenosti. Jedině, že by jste chtěli koláč ihned podávat.A také nezapomeňte na posyp. Moučkový cukr jen jemně a pak jen mleté pistácie… 🙂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!VUBEC SE V TOM NEORIENTUJU
Napsat komentář