Hned na začátek se vám musím k něčemu přiznat. Jahodové kytičky už znáte z mé knížky. A protože jsou úspěšné, rozhodla jsem se vymyslet něco, co by bylo podobné a nejen částečně z ovoce, ale také rychlé na přípravu, snadné i pro začátečníky, méně sladké, vydrželo by to alespoň 2 – 3 dny , bylo to vláčné a efektní na vzhled. V okamžiku, kdy jsem ochutnala jahodový krém od mé kamarádky Jitky, jsem věděla, že tohle je přesně ono…
Equipment
- Mixér na smoothie. Ozdobná špička s vnitřním otvorem a cukrářský sáček pro naplnění krémem. Kulaté vykrajovátko na vyválené těsto.
Ingredients
Sušenkové – linecké těsto
- 210 g hladké mouky
- 130 g másla
- 10 – 12 g vanilkového cukru
- 65 g cukr moučka
- 2 ks žloutky
- citrónová kůra a šťáva z 1/4 citrónu
Jahodový krém
- 1/2 kg jahod (mražené nechte malinko rozehřát)
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 250 g másla pokojové teploty
- krystalový cukr dle chuti (dávám 2-3 lžíce)
Žloutkový krém (créme patissiére )
- 3 ks žloutky
- 18 g kukuřičného škrobu
- 10 g hladké mouky
- 40 g cukru krystal
- 1 sáček vanilínového cukru
- 250 ml mléka
- 1/4 ks vanilkového lusku
- 10 g másla (nemusí být)
Poznámka
- Kdo by chtěl proces zjednodušit, může místo žloutkového krému, pouze uvařit vanilkový pudink. Obě možnosti jsem zkoušela a jsou dobré.
Instructions
Sušenkové těsto
- Všechny ingredience zpracujte (i v robotu a následně na podložce) v hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte alespoň hodinku vychladit v lednici.
- Následně jej vyválejte a vykrojte kolečka, které pokládejte vedle sebe na plech.
- Pečte při teplotě 165°C 5 minut do světlého zhnědnutí. (Dle vaší trouby.)
- Upečená kolečka nechte před zdobením vychladnout.
Jahodový krém
- Jahody omyjte a rozmixujte.
- Přendejte do hrnce, přidejte vanilkový pudink, cukr a uvařte.
- Po uvaření pudinku a jahod, přendejte do robotu a šlehejte až do vychlazení.
- Následně zašlehávejte máslo do té doby, dokud nebude krém vyšlehaný do pěny.
- Krém by měl být nadýchaný a velmi jemné chuti.
- Jahodový krém přendejte do cukrářského sáčku s kovovou ozdobnou špičkou.
- Následně vytvářejte na kolečka ozdobnou kytičku.
- Dejte do lednice zchladit a mezi tím si připravte žloutkový krém (případně pudink).
Žloutkový krém
- Žloutky, cukr, kukuřičný škrob, hladkou mouku ušlehejte do pěny.
- Vanilkový lusk vyškrabejte a zamíchejte do mléka, které svařte.
- Svařené mléko zapracovávejte do vyšlehaných žloutků a nakonec přelijte zpět do kastrůlku od mléka.
- Za stálého míchání vařte na střední stupeň teploty asi 2 – 3 minuty do zhoustnutí.
- Můžete, ale nemusíte zapracovat máslo.
Dokončení
- Ještě teplým žloutkovým krémem dokončete střed kytičky.
- Uchovávejte v lednici.
Poznámka
- Sytost středu kytičky je závislá na barvě žloutků. Používám domácí vajíčka a tak nemusím přidávat barvivo.
Napsat komentář