Musím přiznat, že listové těsto zbožňuji. V kombinaci s ovocem nepoužívejte mražené ovoce. Způsobuje to rozmáčení těsta, kratší trvanlivost a nevzhlednost sladkosti. Proto ovoce čerstvé, nebo raději povidla z ovoce.
Když nezůstanu u běžného štrúdlu, tak tvořím kapsy, kytičky a nebo různé jiné tvary. Pod jahody nasypu malinko vanilkového cukru. Dává to tomu lepší chuť. Na jahody někdy nasypu drobenku (jako na koláče), nebo po upečení použiji zrcadlovou polevu, která je běžně k sehnání v cukrářských obchodech. Jahody pak mají lesklý vzhled a lépe vypadají. Můžete je také posypat drcenými pistáciemi.
Ingredients
Těsto
- 200 g listového těsta
Na naplnění
- několik čerstvých jahod
Další ingredience
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks rozšlehané vajíčko
- 1 lžíce drcené pistácie
- 1 lžíce cukr moučka na posyp
Instructions
Těsto
- Těsto rozválejte na tloušťku 2 mm a kuchyňským rádélkem vytvářejte tvary dle fota níže. Jeden vždy necháte plný ( bude sloužit jako spodní) a u druhého uprostřed vykrojíte otvor.
- Tvar s otvorem položíte na spodní díl a dva rohy otočíte. Malinko v rozích zamáčkněte ke spodnímu těstu.
- Otvor malinko posypte vanilkovým cukrem.
Naplnění a dokončení
- Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na kousky.
- Pokládejte na připravené těsto dle fotografie.
- Na jahody opět nasypte malinko vanilkového cukru (nemusí být) a jemně zasypte drcenými pistáciemi.
Pečení a dokončení
- Pečte na pečícím papíru v předem předehřáté troubě na 165 – 170°C do světlého zhnědnutí.Upečené a vychladlé pocukrujte.
Napsat komentář