Stejně jako makronky a Le mille – feuille, tak i Fraisier patří mezi nejznámější francouzské sladké pochoutky. Dort je oblíbený pro jemnou chuť jahod, piškotu a krému spojenou s jemně vyváleným marcipánem. Jahody tvoří tak výraznou ozdobu dortu, že není potřeba ho více zdobit. Jenže já ty sladké květiny prostě miluji, tak je většinou použiji.
Pomůcky: ráfek o průměru 15 cm
Ingredients
Sirup z bílého rumu
- 40 g vody
- 60 g cukr krystal
- 2 lžíce bíleho rumu (může být i jiný alkohol – višňovice)
Cukrářský krém
- 165 ml mléka
- 45 g cukr krystal
- 3 ks žloutky
- 1/4 vanilkového lusku
- 20 g kukuřičného škrobu
- 3 plátky želatiny
Piškot
- 100 g hladké mouky
- 100 g krystalového cukru
- 1 špetka soli
- 3 ks žloutků
- 3 ks ušlehaných bílků
Máslový krém
- 24 g vody
- 90 g cukr krystal
- 3 ks žloutky
- 185 g másla
Instructions
- Žloutky a cukr vyšleháme do světlé pěny, do které vmícháme mouku. Nakonec přidáme vyšlehané bílky se solí.
- Připravíme si pečící papír. Na něj namalujeme obrys tvaru dortu 2x. Papír otočte nákresem na plech a těsto na papír natřete.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 -20 minut do světlého zhnědnutí. Nechte vychladnout a pak vykrojte tvar, který potřebujete přímo okružím formy, do které budete dort plnit.
- Jeden tvar necháme ve formě a bude tvořit dno. Druhý využijeme k přikrytí dortu.
Sirup
- Ten můžete připravit i několik dní předem a skladovat v lednici. Všechny ingredience svařte a nechte vychladnout. Můžete ubrat i zvýšit cukr i alkohol dle chuti.
Krém cukrářský
- Želatinu namočte do 1 dcl vody.
- Vyšlehejte ½ cukru se žloutky do světlého krému. Následně přidejte prosetý škrob.
- Druhou ½ cukru s vanilkou svaříme s mlékem. Poté přidejte změklou želatinu bez vody. Zamíchejte.
- Po lžících opatrně přidávejte horké mléko k ušlehaným žloutkům. Následně spojte obě části a na nízký stupeň zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí tak 3 až 4 minuty.
- Odstavte a přikryjte potravinářskou fólií. Po mírném vychladnutí dejte do lednice alespoň na 3 – 4 hodiny.
Krém máslový
- Žloutky šlehejte do světlé pěny a zvětšení objemu. Máslo nakrájejte na malé kostičky.
- Vodu svařte s cukrem na 120°C. Poté slabým pramínkem zašlehávejte do připravené žloutkové pěny. Šlehejte 1 až 2 minuty. Postupně zašlehávejte kostičky másla až do vychladnutí.
Mušelínový krém
- Vznikne postupným zašleháním dobře vychlazeného cukrářského krému do máslového krému
Kompletace dortu
- Dno dortové formy vyjmeme a nahradíme ho jedním plátem piškotu. Nebo použijte jen ráfek průměr 15 cm. Potřete jemně vychlazeným sirupem.
- Strany formy pokryjeme pečícím papírem. Jahody přepůlíme, omyjeme, lehce osušíme a přiložíme k papíru řeznou stranou.
- Mušelínový krém naplníme do formy a především i mezi jahody tak, aby se jahody zakryly. Máte-li jahod větší množství, je možné je postavit celé i do vnitřku dortu.
- Na vrch přiložte druhý plát piškotu, který potřete sirupem a dejte do lednice. Nejlépe přes noc.
- Druhý den lehce odejměte formu, odlepte papír a uhlaďte případné hrbolky na krému.
- Vyválejte marcipán na slabounký plát ne více než 2 mm. který si můžete předem obarvit. Vykrojte dle tvaru formy a položte na piškot, který marcipánem zakryjete.
Dokončení
- Můžete ozdobit i ušlehaným bílkem. Zdobení je už jen na vaší fantazii. Ozdobte ovocem nebo cukrovou ozdobou. Chcete-li mít dort odlehčený a ne tak sladký, marcipán můžete vynechat.
Napsat komentář