Svátek svatého Václava je dnem, se kterým je vázáno mnoho tradic a zvyků. Patří sem nejen mše, poutě, ale i posvícení a posvícenská zábava. Musím přiznat, že jako malá holka jsem žila ve městě a tak nějaké oslavy ve formě posvícení jsem vlastně vůbec neznala. To se změnilo až v okamžiku přestěhování na venkov. Mám štěstí, že právě vesnice, kde žiji již 30 let, je posvícení stále uznávanou tradicí. S tím je spojená mše, posvícenská zábava a tím i různé tradiční pokrmy. Mezi ty sladké patří určitě hnětynky a koláče. Nevím jaké druhy se pečou při posvícení u vás, ale já už jsem za ty roky vyzkoušela snad úplně všechny druhy. Ty nejhezčí jsou určitě hnětynky potřené rumovou polevou a zdobené pomocí ozdob z bílkového sněhu. Já mám ale určitě raději jen tak potřené a následně posypané pistáciemi, nebo kakaem. Pravdou je, že každý rok vytvářím vždy něco nové. Recepty na všechny sladkosti najdete mezi kynutým a lineckým těstem. Zkuste to a pusťte uzdu své fantazie ve zdobení. Já se vždycky rozjedu a ochutnat může nejen celá má rodina, ale i všichni v advokátní kanceláři. Alespoň ty z města mohou se mnou oslavit tyto krásné sváteční dny. Tradice jsou tradice a škoda o ně přicházet… 🙂
Dano, ty jsi umělkyně.
Je to krásné a určitě i moc dobré. Jen nevím, jestli to taky jíte – vždyť vy “holky Tuháčkovy” jste všechny čupr štíhlé.
Líba
Děkuji, to mě těší, že se líbí. Sladké milujeme všichni, ale musím uznat, že čím víc tvořím a čím jsem starší, miluji to slané… Většinu sladkostí, které vytvořím rozdávám jako jedlé dárky.