Ombré trochu jinak soutěžně

Nezařazené
Výzva Nikon 3+logo

Doplňkové fotoTak jsem opět podlehla výzvě pro odvážné v časopisu Gurmet. Možná i proto, že naše zahrada a les v blízkosti nabízel přesně to, co bylo hlavní ozdobou a tím mělo být lesní ovoce. Mezi tím, co jsem si dort plánovala jen tak na papír, někteří soutěžící už zasílali své dorty. Byla jsem trochu překvapená, protože se až tolik nedodržovalo zadání a recept. Na některých bylo vidět, že lesní ovoce dort neviděl a u některých jen borůvky. Není divu, protože na trhu se v tu dobu prodávala mistička malin, nebo ostružin až za 99,- Kč. Také jsem nevěděla, proč na dortech mají někteří třešně, rybíz nebo dokonce živé kytky. Ani barevně některé dorty nekorespondovaly s receptem.

A tak jsem se opravdu krok po kroku pustila do receptu v časopise, přesto, že mě některé věci až tak nešly dohromady. Jako první byla velikost formy. Neseděla vůbec s ukázkovým dortem ve výzvě. Svádělo mě to ke změně, ale držela jsem se striktně receptu. Chtěla jsem totiž ze zvědavosti zjistit, jaký tento recept opravdu je. Bod po bodu, ingredience za ingrediencí. Nechala jsem mezery mezi skořápkami makronek, aby bylo zřejmé, že spodní část dortu je opravdu obarvena do správného odstínu. A pak už jsem tvořila jen dle mého návrhu. Vzhledově je výsledek nakonec dobrý, ale tu chuť korpusu jsem přesně čekala. Bábovka.  Proto, kdo nechce trávit dva dny tvořením dortu, může upéci vanilkovo-citronovou bábovku. Při podávání každý kousek nazdobit mascarpone, ozdobit čerstvým ovocem a chuť bude stejná. Korpus chutná opravdu na dost zvláštně. Je však s ohledem na hladkou mouku jemnější. Špatně se s ním tím pádem pracuje, protože se nejedná o dortový nadýchaný korpus. Je to pouze těžká buchta. Proto i některé rozkrojené soutěžní dorty vypadaly jako sražené či nedopečené. Myslím, že tento druh korpusu už nikdy jako dortový dělat nebudu, ale jsem ráda, že jsem to zkusila. Škoda, že vyzyvatelé těchto dortových soutěží nejsou ani trochu cukráři a natož „dortaři“…

Gurmet časopisPřesto, že jsem sama soutěžila, měla jsem v soutěži 2 favority. Domnívala jsem se však správně, že nemají šanci stejně jako já. Vítězný dort byl pro mě průměr a měl pro mě několik záhad. Nepochopila jsem určitý odstín modré barvy. Při přesném dodržování receptu by tyto barvy nikdy nemohly vzniknout. Teď nevím co se vlastně hodnotí. Dort nebo povídačka kolem? Neseděl mi příběh kolem dortu (kdo co dělal…) a to, že je pro 6- leté dítě. V dnešní době tento typ dortu pro dítě? No, nevím. Absolutně nedětský.  A s tím souvisí i ty živé kytky. Nemám je na dortech ráda a natož u dětí. Značí to pro mě nenáročnost, žádný nápad, snadné zdobení, žádná práce a hygiena… 🙁 Proto gratuluji všem, kteří se do výzvy pustili a z výsledku je zřejmé dodržení receptu. Maliny, borůvky, ostružiny… A můžete si přečíst můj nedávný příspěvek o soutěžích v časopisech a na internetu.  Pak to budete brát s větší pohodou. 🙂 A tak hurá do další výzvy z časopisu…hned mě to víc baví… 🙂

Přesto při použití jiného druhu korpusu, jsou Ombré dorty těchto lehkých krémů v létě přijatelnější a osvěžující více než dorty marcipánové.

Recept naleznete v menu Naked a jiné dorty.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like