Třípatrový dort jsem zatím v médiích nezahlédla. Údajně mají tři patra při královské svatbě svou tradici a význam. Proto doufám, že snad budeme mít příležitost svatební dort vidět. Co se týká zveřejněných fotografií svatebních dortů umístěných na zlatých podnosech, mám pár poznámek.
Styl byl jemný a nijak mi nevadil. Ležérnost krému, kterým byl dort potřen, byla netradiční. A proto jsem hned najela na stránky pekárny – kavárny spolu-provozovatelky Claire Ptak http://www.violetcakes.com/ , která se zde představuje jako potravinářská spisovatelka, stylistka a vývojář receptů. Překvapilo mě, že jsem místo fotografií dortů nalezla fotky avokáda, sušených rajčat, pečené kuře, těstoviny, koláče a jiné. Proto jsem ji vyhledala i na Instagramu. Tam už jsem něco málo našla, ale také bych to nenazvala prezentací cukrářky. Některé sladkosti bych dle fotky mě tedy moc nelákaly. Bylo zde pár podobně potřených dortíků ozdobených živými květy. Nic víc.
Máme velkou zahradu a péče o ní bez postřiků opravdu někdy nejde. Často květiny přinesu domů do vázy, ale sama vím, že po řezu začne většina květin vytvářet tekutinu, kterou bych tedy v jídle mít nechtěla. Ale je to jen můj názor. Dokonce některé květiny jsou považovány za jedovaté. Sem bych zařadila právě i pivoňku a některé druhy růží. Nevím, zda každý stonek zapíchnutý do dortu byl z důvodu hygieny něčím obmotán. Ale vše, co je rychlé a efektní, nemusí být pro nás plné alergických reakcí vhodné. Jsem ráda, že naše hygienické normy toto nepovolují.
Nikdo z nás však nemůže bez ochutnání dorty hodnotit a tak se můžeme zaměřovat jen na design. Částka 1,5 milionu za dorty (kdyby se nejednalo jen o ten tří patrový) pro 600 osob je dle mého opravdu přemrštěná a vychází to 2500,- Kč na osobu. Nó, cukrářky, to je opravdová výzva… Ne, je to jen skutečná pohádka nejen o princi a herečce, ale také o cukrářce… Něco se jí však musí pochválit. Příchuť bezu, citronu a másla teď bude určitě zkoušet hodně profíků i amatérů po celém světě. Mnoho z nich se i cukrářkami stanou, protože takto potřít dort krémem zvládnou. A tak přejme jim všem štěstí a úspěch, protože pak přijde štěstí i k vám – k nám. 🙂 Přemýšlím, že si jen tak pro sebe takový dort zkusím. Sice bez živých květů, ale ta chuť mě láká. 🙂
A pak, že se v květnu svatby nepořádají. Vždyť květen je měsíc lásky, tak není důvod podávat se pověrám. Obava z těžké práce v kombinaci s hladem a vysílením je pro současné moderní budoucí maminky zbytečná. Přesto, že pověry pochází z 18.století, u nás v Čechách není až tolik statečných a tak jsou květnové svatby pořádané v malém množství. Svatební sezóna nejvíce vrcholí od června do září. I tak se najde pár odvážlivců, kteří na pověry nedají. A proto i já jsem mohla udělat radost jedné dvojici novomanželů, kteří vsadili na květen.
Nádherný prosluněný den, bez hmyzu a stresu z velkých teplot. Příjemný vzduch po dešti. Jarní svatba v zahradě zámku, kde vše kvetlo chtěla něco zcela jiného, než jsem dříve připravovala. Dnes tedy bez potahové hmoty. Jen krém, čokoláda a cukrové květiny. Snad jste prožili i vy 19.květen 2018 stejně úžasně, jako všichni dnešní novomanželé. 🙂
Foto Jaromír Zubák
Napsat komentář