Někteří toto typicky sladké francouzské pečivo nazývají sušenkou. Domnívám se však, že to není správné. Těsto je totiž velmi vláčné a chuťově dost podobné naší české vanilkové bábovce. Takže sušenka ani náhodou. A co je pro sladké mušličky typické, je čerstvost. Ve Francii se pečou velmi brzy ráno, podobně jako jiné ranní pečivo. Jako například u nás rohlíky. V Provence jsou Madlenky sladkou specialitou, kterou poprvé upekla komorná Madeleine Paulmier. Celou historii a chválu na jemnou chuť Madlenek najdete všude na internetu. A tak i mě jejich vyzkoušení lákalo. Nejprve jsem pekla tradiční francouzské recepty, ve kterých jsou jemně namleté mandle. Nakonec jsem dostala vánoční dárek od kolegyně z kanceláře. Tím byla forma od Tescomy. A jako vždy nechyběl na obalu recept, který mě opravdu potěšil. Hlavně tím jak je nenáročný na přípravu a skvělý na chuť. A protože mám teď pomerančové období, musela jsem je využít i při pečení. 🙂 Takže dnes bych je pojmenovala právě podle pomerančů. Ta chuť je jiná než je francouzská tradice, ale věřte, že je moc zajímavá. Recept na pomerančové Madlenky najdete v jiných receptech třená těsta.
Napsat komentář