Řekne-li někdo slovo koláče, představím si svatební, ale především jahodové nebo borůvkové. To jsou ty, které milujeme celá rodina určitě nejvíc.
Když jsem byla malá holka, moje mamka kynuté koláče moc nedělala. Bylo to stejné jako u kremrolí. Měla prostě ráda sladkosti, které byly rychle hotové. Pečení jí až tolik nebavilo. Milovala spíše vaření a to bylo opravdu znát.
V okamžiku, kdy jsem se vdala, kremrole a hlavně kynuté těsto vévodilo v kuchyni maminky mého manžela. To bylo pro mě přímo osudové. Měla jsem období, kdy jsem pekla kynuté koláče snad každý týden. Nejen, že jsem chtěla recept vypilovat k úplné dokonalosti, ale především jsem se do nich zamilovala. Těsto jsem vyzkoušela s různými náplněmi a ovocem, které vás jen v hlavě napadne. Jahodové a borůvkové koláče, ale nakonec vždy zvítězily. Ty jahodové vždy dělám jen z čerstvých jahod. Zmražené totiž obsahují moc vody. Borůvkové jsou skvělé jak z čerstvých borůvek, nebo i ze zásob z mrazáku. Nikdy nezapomenu na žmolenku, kterou volím z vlastního uškvařeného nesoleného sádla, polohrubé mouky a moučkového cukru. Ta prostě k těmto koláčům patří. A ani nevím proč, ale z domácího sádla je opravdu lepší než z másla. Když už se do ní pustím, udělám žmolenky plnou mísu. Tu pak skladuji i několik dní v lednici. Hodí se i na různé jiné sladkosti.
Recept na svatební koláče naleznete v mé knize Sladká inspirace. Ty jahodové, borůvkové, ale i další s jinými druhy ovoce vyhledejte tady na blogu v kapitole kynuté těsto. Z receptu vytvoříte dva velké koláče o průměru 25 – 30 cm. Až je ochutnáte, věřte, že bude i u vás repete. Nebudete tomu možná ani věřit, ale i moje mamka se do nich často pouští. Prostě je začala milovat stejně jako já.
Napsat komentář