Vánoční svátky jsou tak zvaně za dveřmi a proto vám všem návštěvníkům blogu přeji jejich krásné a pohodové prožití. Užívejte si každou chvilku a vychutnávejte si každý okamžik. Nejkrásnější čas v roce bude tak úžasný, jak si ho vy vytvoříte. A proto jsem se rozhodla popřát vám všem trochu v předstihu. Ráda bych se věnovala nejvíc všem svým nejlišším a ne počítači. To bude až po Vánocích. A proto mám pro vás ještě poslední recept, který možná využijete. Jedná se o velmi hodně starý recept na vánočku pletenou “se šesti”, který jsem našla napsaný rukou mé babičky. Odhaduji, že je v sešitě tak 75 let. Dlouho jsem s ním otálela. Možná právě proto, že se plete jinak, než jsem byla vždycky zvyklá. A nyní jsem si ho trochu poupravila k obrazu svému.
Dnes jsem jen tak na zkoušku upekla dvě vánočky. Jednu opět darovala a při tom jsem si uvědomila, že bych vám ten recept mohla věnovat s přáním. Ještě nikdy jsem nedala recept do příspěvku, ale dnes udělám výjimku. Je Advent a blíží se nám Vánoce 🙂 Těsto je na dvě vánočky. A to věřte, že je sníte.
Vánočka “se šesti”
- 150 g Hery
- 150 g krystalového cukru (nebo i krupice)
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu a šťáva z 1/2 citronu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli (1/4 malé lžičky)
Vše rozmíchejte a propojte. Následně si připravte:
- 1 kostičku droždí (42 g )
- 350 ml vlažného mléka
Obě části propojte a přidejte postupně 650 g hladké mouky. Vše zpracujte a těsto nechte i 1 hodinu vykynout. Záleží velmi na teplotě v kuchyni. Možná vám bude stačit i kratší doba. Mezi tím si připravte plech s pečícím papírem, rozšlehejte vejce na potření vánočky a namočte do 1 decilitr rumu hrst brusinek a lžíci nasekaných mandlí.
Jakmile těsto nakyne do jednou takového objemu, zapracujte rum s brusinkami a mandlemi. Následně vypracujte na vále. Pomoučněte hl.moukou dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělte na 2 půlky a každou část rozdělte na 6 dílů. A jak vánočku uplést? Je velmi mnoho návodů na internetu, takže by bylo jen kopírováním toho, co už někdo přede mnou vytvořil. Proto využijte klidně ten, který vám bude nejbližší. Při dalším pečení (tento týden) budu pilnější a přidám podrobnější postup. 🙂
Po zapletení potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte na 165°C 40 minut. No, raději vyzkoušejte vpichem špejle. To, aby jste měli jistotu upečení. Pak už stačí jen pocukrovat. 🙂
Napsat komentář