Perník patří historicky mezi nejstarší sladké pečené dobroty. Vyznačuje se výraznou vůní v kombinaci koření a medu. S perníkem jsou spojeny nejen ořechy, kokos a čokoláda, ale také ovoce.
Z vyprávění mé babičky byl perník v minulosti velmi vzácnou sladkostí. Důvodem prý bylo koření, které si někteří lidé nemohli dopřát. A proto, když ho babička upekla, milovala jsem ho. Možná proto, že ve mě vyvolala pocit, že jím něco mimořádného. Dnes mi to přijde úsměvné, ale stále tu jeho vůni i chuť zbožňuji. Nejvíce asi ve formě vánočních perníčků. Perník jako rychlovku v týdnu dělám poměrně často.
Nevím jak vy, ale já mám každé roční období spojené s některými sladkostmi. Možná je to i díky tomu, co nám příroda nabízí. A proto ani nevím proč, perník nepeču v létě, ale v ostatních 3 obdobích. Pokaždé ho udělám jinak. Někdy jen tak posypu moučkovým cukrem, jindy potřu karamelem, nebo poliji čokoládou. Vždy jiná chuť a jiný tvar. Co je přesto stejné, je ta vůně, která provoní celý náš domov. Možná i proto miluji perník od dětství. A tak mám spousty receptů, které střídám. I přes jiné recepty, jsou ingredience dost podobné a tak chuť perníku je dost podobná. Některý je jemnější a ten další vláčnější nebo zas víc nadýchaný. A tak dnes zkuste třeba tento… Recept najdete v třených těstech a udělejte dvojitou várku.
Dobrý den,
dnes snad poprvé jsem čirou náhodou narazila na váš blog a byla jsem ohromená, jaké užasné věci se dají udělat. Máte opravdu moc pěkné články a nějaký recept určitě v brzké době vyzkouším.
Perník mám taky moc ráda, a nejčasteji ho pečeme v zimním období, vyjímečně nějaké perníkové řezy na oslavy.
Dobrý den, děkuji moc za pochvalu. Velmi si toho považuji a těší mě, že se lidem blog líbí. Je to pro mě motivující. A když ještě vyzkoušíte recept, mají stránky smysl. 🙂