V posledních letech miluji čím dál víc období přelomu srpna a září. Naše zahrada nám každý den naděluje velké množství ovoce a zeleniny a všichni si to náležitě užíváme. Je to až neuvěřitelně zařízeno tak, že sklidíme jeden druh a už zraje další. A tak konzumujeme sezónní potraviny a snažíme se je co nejvíce zpracovat čerstvé.
Na švestky se vždycky opravdu těším. Zásobuji s nimi celé své okolí a často se mnou cestují i do kanceláře pro kolegy. Tento víkend švestky nádherně dozrály a tak si ani neumím představit, že bych něco neupekla. Pamatuji si ještě z dětství, že babička pekla rozpeky a používala především domácí nesolené sádlo.
A protože domácí sádlo škvařím poměrně často, protože škvarky přidávám občas i do chleba, rozpeky si jinak neumím ani představit. Párkrát jsem použila jiný tuk, ale sádlo je prostě sádlo. Těsto je nádherně jemné. A ta chuť? Občas mi někdo ze sledujících na Instagramu napíše, proč sádlo používám, když vím, že je kalorické a ne moc zdravé. Ať si každý konzumuje to, co chce a dle informací, kterým věří. Každý tuk i máslo má svá rizika a proto se řídím pravidlem “všeho s mírou”. Domácí nesolené sádlo používám jak v domácnosti, tak na suchou kůži a v kuchyni především. Až tyhle rozpeky upečete, nebude používat jiný recept, protože sádlo vyhrává na plné čáře. A sladké dozrálé švestky? Dodávají těstu tu správnou tečku.
Napsat komentář