1. Dobrý recept
Za celou mou pečící éru jsem vyzkoušela opravdu hodně receptů, ale nebyla jsem úplně spokojená. Jen od mé babičky jsem zdědila v sešitě 8 druhů receptů. A tak jsem pekla a pekla, měnila ingredience, zkoušela různé časy kynutí a pečení. Vánočku, nebo různé jiné tvary. Ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 pramenů. Doma tak byla vánočka obden, a nebo každý víkend. V noci se mi o tom zaplétání i zdálo. A pak to přišlo. Našla jsem tu správnou kombinaci ingrediencí, která vyhovuje nejen mě, ale i mému okolí. A tento recept jen různě vylepšuji a obohacuji o ingredience, které miluji. A hlavně, recept co nejvíce zjednodušuji.
2.Správné suroviny
Na surovinách velmi záleží, protože bude-li těsto řidší, může být problém nejen v mouce, ale také v másle a nebo jste jen měli o něco větší vajíčko. A tak se nebojte, přidáním 1 lžíce hladké mouky, se těsto nepokazí. V poslední době používám jen Předměřickou mouku a Heru máslovou, protože máslo mě v kynutém těstě už několikrát zklamalo. To využívám jen na krémy a náplně. Droždí používejte vždy čerstvé a mléko by mělo mít pokojovou teplotu. Sójové miluji v poslední době nejvíc.
3. Robot
Poměrně hodně let jsem těsto připravovala jen v ruce, protože jsem robot neměla. To byla velká chyba. Těsto je totiž potřeba hnětat alespoň 8 až 10 minut a to nejprve na střední a poté vyšší rychlost. Robot všechny ingredience dokonale propojí a vytvoří těsto hladké a jemné. Toho v ruce nikdy nedocílíte.
4.Dodržení postupu
Čerstvé droždí, mléko, cukr a malinko hladké mouky nechte vzejít. A to opravdu. Až poté přidejte k ostatním surovinám a hnětejte společně v robotu, dokud nebude těsto hladké a jemné. Nakonec je čas na přidání brusinek, nasekané čokolády a mandlí, nebo jedlé barvy. Opět dobře zapracujte alespoň minutu.
5.Trpělivé kynutí
Těsto nechte v míse robota. Je již malinko hnětením zahřátá. Přikryjte jej suchou čistou utěrkou a nechte na světlém teplém místě kuchyně. Čas kynutí je vždy závislý na teplotě v místnosti. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Do té doby s ním nic nedělejte.
6.Práce s těstem
Po zdvojnásobení objemu těsta jej opatrně vyklopte na pomoučněný vál a pracujte s ním jemně. Těsto nemačkejte a nijak nestlačujte. Jen jemně vyvalujte pruhy na copy a ty zapleťte. Nakonec nechte na vále a opět přikryjte utěrkou. Nechte kynout tak, aby vánočka zdvojnásobila objem.
7.Pečení
Troubu vždy předem rozehřejte. Těsně před pečením copu těsto potřete dobře rozšlehaným vejcem. Posypte mandlemi, nebo ozdobným cukrem. Pečte dle trouby a dle velikosti copu 25 – 40 minut. Po upečení nechte vždy dobře vychladnout.
Recept najdete v kategorii kynuté těsto, nebo Vánoce.

Napsat komentář