Při vzpomínce na své dětství, ale i na období například před deseti lety, málokdo z nás až tak zásadně řešil kvalitu své snídaně. Koláče, zákusky, buchty, uzeniny a nebo prostě to, co je po ruce… Většina lidí měla spíše problém vůbec nějakou snídani zrealizovat. Možná tím, co lidé řešili byl zlozvyk nesnídání. Postupem času nás ale výživový poradci a následně většina médií začala zahrnovat informacemi různých výzkumů ohledně důležitosti správné snídaně pro náš organismus. Někteří stále odolávají, ale poměrně dost z nás si tyto informace zvalo za své a začalo postupně měnit své někdy i dlouholeté zvyky stravování. Snídaně se opravdu začala stávat základem celého našeho dne a tak na ní alespoň všichni kolem mě kladou velký důraz. Až na mého manžela. Ten stále považuje ohřátý párek, klobásu nebo tlačenku za skvělou víkendovou snídani… 🙁 Takže víkendové snídání u nás doma vypadá opravdu komicky, možná až na skrytou kameru… 🙂 Protože já si k snídani vedle jeho nezdravých pochoutek připravuji denně ta svá zrníčka. Možná za několik let výživový poradci zjistí, že ani cereálie nejsou to pravé… No, uvidíme, ale zatím musím konstatovat, že tímto způsobem snídání mám ráno více energie a určitě se cítím lépe než v předchozích letech, kdy jsem bývala unavená. Snídaně je pro mě opravdu start dne a jsem od dětství zvyklá snídat, takže i když během týdne vstávám před pátou hodinou ráno, nikdy snídani nevynechám. Žádné v běhu, ale v poklidu. To je opravdu důležité.
Někdy sáhnu i po ne tolik propagovaných zapékaných cereáliích, které mají často vyšší obsah cukru i tuku. Ale většinou snídám vločky v kombinaci s ořechy, sušeným ovocem a různými semínky jako je například dýně, slunečnice apod. K tomuto účelu mám box, který muži používají na šroubky a některé ženy na šití. Já jsem si ho pořídila na snídaně. Nejlepší jsou již namíchané vločky, které kupuji většinou v Německu, odkud si vždy vozím zásoby na půl roku až rok. Jsou super. 🙂 Musím přiznat, že ovesné kaše mě moc nechytly a slazené cereálie také ne, Nejlepší je osladit vločky sušeným ovocem. Suším si jahody a borůvky.
Někdy přidám i malinko včelího medu. A nebo zkuste celozrnné pečivo s domácím džemem nebo medem. A co avokádo? Nemusíte jej solit, ale osladit medem. To je specialita jedné mé známé. Prostě si ráno přivstaňte a najděte si čas na zdravou snídani. No, zkuste to také a zjistíte, že už během dne nebudete potřebovat tolik sladkého a budete se na celé dopoledne cítit lépe. Alespoň u mě to tak funguje. 🙂 A můžete mi poslat fotografie, co snídáte vy…
Napsat komentář