Přesto, že tento web se jmenuje Marzicake, nemohu odolat a podělit se se sladkostmi, které mohu tvořit díky ovoci, které miluji. Všechny mé prázdniny v dětství byly spojené s Orlickou přehradou. Windsurfing, celodenní koupání, táboráky, ale také sbírání hub a borůvek. Jako jednu z mála holek mě sběr borůvek opravdu bavil. Sedíte jen tak mezi borůvčím, sbíráte, jíte a zapomenete na všechny ty starosti, které máte v hlavě. Musím přiznat, že ani nevím proč už nechodím borůvky sbírat a raději za sběr zaplatím nějaké důchodkyni. Možná z obavy klíšťat, nedostatku času a také proto, že se mnou tuhle relaxaci nechce nikdo absolvovat. Škoda. Přesto borůvky stále miluji a možná víc než jahody a další jiné dary přírody. Někteří mí známí na ně nedají dopustit při hubnutí, jiní zas ohledně zlepšení trávení. Pravdou je, že když mám žaludeční potíže, borůvky nějak zázračně zapůsobí. Pomáhají i při nedostatku vitamínů a jako dobrá prevence oparu. Často je jen tak žvýkám místo sladké žvýkačky, protože sušené jsou úžasné. Asi nejvíc je ale miluji, když dělám ovocné knedlíky, koláče a lívance. Obyvatelé jižního Španělska, Řecka a Itálie nám mají co závidět, protože v těchto oblastech se borůvky vyskytují opravdu výjimečně. Proto asi příště vyrazím do lesa a budu si to hezky užívat, když už jich v Čechách máme opravdu požehnaně.
A jak vypadala letošní sezóna? No, o tom by Vám mohli vyprávět i kolegové u mě v práci. Prostě jsem se jako vždy rozjela a tak bylo i pro ně… 🙂 Ale pak se na mě nesměli moc usmívat, protože borůvky jsou opravdu skvělé přírodní barvivo. No, zkuste si to sami, baštit borůvkové koláče v zaměstnání a uvidíte… 🙂 Recepty naleznete v nápojích a dalších kategoriích… 🙂
Napsat komentář