Máslo ano či ne

Nezařazené
Velké věnečky+logo

Už jste si byli koupit máslo? Máte zásobu alespoň 20 kusů? Proč? Jen se nedělejte, že nevíte, co se teď v obchodech kolem másla děje. Pravdou je, že video zveřejněné v médiích a kolující po sociálních sítích je až úsměvné. To, co ale v poslední době kolem másla sledujeme, je opravdu spíše smutné.

Nevím, zda porovnávání ceny másla s cenou v jiných zemí nás uspokojí. S porovnáním příjmů asi ne. Informace, že pekárny a cukrárny cena másla neovlivní, protože ho moc nevyužívají, nás také moc nepovzbudí. Takže co dál. Zbývá nám buď podlehnout šílenství v obchodních centrech a nakupovat do zásob, nebo máslo vyrábět doma. Těch video návodů je opravdu hodně. 🙂 Doufám, že já ani mé okolí nepodlehneme této panice. Zatím jsem se pouze zamyslela nad tím, k čemu máslo potřebuji a jak jsem s ním poslední rok spokojená.

To, co řeším už něco přes rok mezi všemi s kým komunikuji ohledně pečení, je kvalita másla. Delší dobou pozoruji, že není máslo to, co bývalo. Kvalita některých se dost změnila. Jako testuji pro pečení olej, mouku, potahovou hmotu, tak jsem testovala i různé tuky a másla.

Na rozdíl od některých cukrářek se nestydím za to, že peču z Hery máslové. Nic neprodávám a  tak nemusím chválením másla maskovat cenu dortů a cukrářských výtvorů. Nedávno jsem upekla 5 sladkostí z másla a 5 stejných z Hery (dort, perníky, linecké, kremrole, věnečky). Podotýkám jen, že to co bylo z másla, nevypadalo tak dobře na vzhled. Vše jsem dala ochutnat několika „bojovnicím za máslo“. Ani jedna z nich nepoznala rozdíl. A víte proč? Máslo už není to, co bývalo. Pochopila bych tento boj ještě u krémů, ale u pečení jako takového opravdu ne. Je úsměvné vidět v obchodě tyhle „bojovnice za máslo“, když se zlevní Hera, nebo jiný rostlinný tuk.

Je potřeba nepodléhat této panice a rozhlédnout se kolem sebe. Za posledních 20 let se všechno kolem nás zdražilo několikanásobně. Také mě to štve. Ale není ani v mých ani vašich možnostech si u každého výrobku dělat zásobu. Proto pečte a využívejte k pečení i jiné alternativy. Podstatné je, abychom dodržovali základní pravidla hygieny, serióznost a další důležité zásady, protože to považuji za podstatně větší problém než uměle navýšenou cenu másla.

Na úvodní fotografii tohoto příspěvku je pálené těsto z Hery. Bylo výborné. 🙂 Recept najdete v jiných sladkostech.

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

Žádné komentáře

Zanechte odpověď