To, že není čokoláda jako čokoláda, ví každý z nás. I přesto jste určitě i vy, zakoupili někdy v supermarketech výrobky, které až tak s názvem čokoláda nemají tolik společného. Tu opravdu kvalitní budete muset hledat jak ve specializovaných obchodech, nebo přes internet. Kvalitní čokoláda je prostě něco, co si ale můžete v dnešní době dopřát bez omezení. A tak jsem ráda, že mě má závislost na čokoládu trochu přešla. Jinak nevím, nevím… 🙂
Pamatuji si dobu, kdy jsem na posezení snědla bonboniéru Mon Chery (višně v čokoládě) a zapíjela jsem jí mlékem. Mrzelo mě, že nemám po ruce ještě jednu. 🙂 A vůbec jsem tenkrát nepřemýšlela nad kvalitou. Díky mě určitě stoupala i statistika konzumace čokolády, která je dnes údajně až k šesti kilogramům na osobu ročně. 🙂 I přes nadměrnou konzumaci ve večerních hodinách u televize a učení, jsem byla dle mé babičky hubená. Vždy říkala, že jsem jak “nateklá nit”. A touto zkušeností se řídím do dnes. O to víc, když sleduji i kvalitu čokolády. Vím, že čokoláda určitě nebude tím, po čem bych měla přibrat. Naopak mě uklidní a navodí lepší náladu. Proto láska k čokoládě zůstala stejná, jen už ne v takové závislosti. Dnes ji nejím “jako chleba”, ale více vychutnávám právě tu kvalitu, kterou máme nyní k dispozici.
A jak můžete poznat kvalitní čokoládu? Tak především dle obalu, kde by měly být veškeré potřebné informace napsány. V případě, že nakupujete v obchodě, kde není prodavač, který vám poskytne zajímavé informace o čokoládových bobech a podobně, vezměte si lupu. V poslední době jsou všechny texty na obalech tak miniaturní, že dočíst se informací, chce někdy pevné nervy a silnější brýle. 🙂 Kvalitu tedy ovlivňuje procento kakaa, původ kakaových bobů, kakaové máslo a sušina, třtinový cukr, vanilka a také cena.
Zavažte si oči a věřte, že kvalitní čokoládu určitě rozeznáte od čokoládových cukrovinek ze supermarketů. V okamžiku, kdy jednou ochutnáte kvalitní čokoládu, jinou už si nekoupíte. A tak jsem si i já zvykla. Od té doby vytvářím své sladkosti jen z kvalitních čokolád. A je to opravdu znát. Například při výrobě pařížské šlehačky používám jen ty nejkvalitnější čokolády. Pak je to opravdová pochoutka.
A jaký je můj nejvíce osvědčený recept na pařížskou šlehačku?
- 300 ml smetany(33% – 40%) + 20 g cukru krystal+ 20g kakaa pečlivě rozmíchat a přivedeme k varu
- Po projití varem stáhněte ze sporáku, přidejte 30 g hořké čokolády a za stálého míchání nechejte rozpustit. Já přidávám 70% čokoládu. Kakao i čokoládu přidejte dle oblíbenosti. Může být i méně kakaa. Krém však nebude tak tmavý na vzhled. Za občasného míchání nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne
- Druhý den vyšlehejte.
- Občas dělám i “bílou variantu”. Pak nedávám kakao, ale o to víc přidám bílé čokolády Velvet 33,1%.
A jaká je má nejoblíbenější čokoláda? Momentálně miluji různé druhy Callebaut. A, že jich firma má. Nebudete vědět, kterou dřív. 🙂 A jak nazdobit? No, super zdobící trysky má Tescoma.
Napsat komentář