Cukrové květiny a jejich tvoření mě úplně uchvátilo. Může za to nejen můj první kurz, ale především internet a výsledky zahraničních cukrářů, které už několik let sleduji.
Na svém prvním kurzu jsem si připadala jako největší nemehlo. Lektorka se mě nejprve zeptala proč chodím na kurz pro pokročilé, když nemám základy. A pak mě neustále opravovala. Domnívala jsem se, že několikaletá zkušenost s pečením mi přece stačí. Chyba. Pečení a sladký design je úplně něco jiného. Dnes jí úplně chápu. A právě na svém prvním kurzu jsem si řekla, že musím téhle lektorce ukázat, že i já sem patřím. Postupně jsme si na sebe zvykly a já se na její kurzy šíleně těšila. Byly to okamžiky nádherného relaxu. Připomínalo mi to chvilky, když jsem byla malá. Den, kdy jsem neměla žádné povinnosti a mohla si malovat, modelovat a věnovat se různým ručním pracím. Dnes to vnímám jako úplné vytržení z reality. Ano, to jsou pro mě kurzy sladkého designu. A tak jsem začala jednu kytku za druhou.
Nikdy jsem na dort nepoužívala živé květiny. Snažila se dorty zdobit jinými způsoby, ale cukrové květiny byly úplný luxus. Prostě něco, co dorty povýší někam na úplně jinou úroveň. A nejde jen o dorty. Můžete jimi zdobit různé jiné sladkosti, nebo je jen tak věnovat někomu jako dárek. Většina žen v mé blízkosti mají cukrovou květinu v bytě jako dekoraci už nějaký ten rok. Květiny působí jako živé.
Za největší úspěch považuji zatím 3. místo na Cukrářském festivalu a 4. místo na soutěži svatebních dortů v kategorii design. Měla jsem to štěstí učit se od těch nejlepších jak u nás v Čechách, tak i od zahraničních lektorů. Díky těmto kurzům používám na dort jak květy ze sladké hmoty, kterou si vyrábím, tak i z čokolády.
Více o cukrových dekoracích naleznete v knize Sladká inspirace.
Napsat komentář