Určitě znáte v životě chvíle, na které nestačí upéci jen bábovku, nebo štrúdl. Někdy vás to směřuje k něčemu slavnostnějšímu. Prostě a jednoduše vyjimečné životní události si žádají zcela jiné vyjimečné sladkosti. A proto, když dcera dokončila studium na právnické fakultě, byla to pro mě výzva udělat něco, co jsem ještě nedělala. Inspirace je všude kolem nás. Nedávno jsem v časopise Gurmet našla recept i postup. Ten jsem porovnala s těmi, které jsem měla již v minulosti. Již mnohokrát jsem viděla fotografie tohoto skvostu na internetu, ale teď byl i po ruce recept a tak jsem se do své sladké věže pustila. Pak už jen pozměnit recept a trochu i postup, protože dle toho by jste neměli až takový úspěch a výsledek byl skvělý. Postavíte jej doprostřed stolu a všichni se občerstvují podle své chuti. Běžně se tato sladkost peče na svatební hostiny, ale věřte, že nebudete zklamáni ani na jiných oslavách. Pro nás to bylo super.
Ano, oslovila mě jedna z nejvíce využívaných sladkostí na svatbách ve Francii pod názvem Croquembouche (krokenbuš) nebo-li přesněji “křupnutí v puse”. Někteří tento kužel vytvořený z odpalovaného těsta, vanilkového krému a karamelových nití pojmenovávají jako “kus hory” Piece Montée, ale já bych jej nazvala sladká věž. A protože tento skvost stojí za to ochutnat, připravím vám celý recept do menu mezi jiné sladkosti. 🙂
Napsat komentář