Další sladkost, která mi připomíná dětství, jsou jasně lívanečky. Recept je opravdu jednoduchý a můžete jej použít i na slaný způsob. Recept:
- 2 žloutky+špetka soli+2 lžičky cukru + postupně přidáváme 1/2 mléka a 2 necelé sklenky pol.mouky + nakonec 2 ušlehané bílky
- Těsto musí být řidší
- Smažím vždy jen na sádle, nikdy nepoužívám olej
- Po upečení pokládám na ubrousek položený na talíři a z vrchu také vysušuji
🙂
Nejčastěji je možné lívance doplnit džemem, nebo jen skořicí. Já mám, ale přece jen raději něco navíc. Pekanové ořechy, med, nebo javorový sirup jsou skvělý doplněk. Kdo však miluje ovoce, může ozdobit rozvarem z borůvek a jahod. Na dozdobení můžeme doplnit tvarohem a šlehačkou.
S ohledem na to, že na indukční sporák je nad mé síly sehnat lívanečník, pořídila jsem silikonové kroužky a kytičky z Tescomy. No, první smažení bylo trochu nekomfortní, ale postupně jsem si zvykla… 🙂