Punčový dort byl snad jeden z prvních dortů, které jsem se před třiceti lety naučila. Recept mám od mamky mého manžela. Takže tak trochu rodinný recept. Za ta léta jsem vyzkoušela snad desítky receptů, ale nic mě nechutnalo tak, jako ten, který mě oslovil před lety. Miluji tu chuť, vůni a celá ta příprava dortu je pro mě obřad.
Recept na 2 korpusy:
Připravte si formu na dort a jeden plech. Peču 2 buchty. Jedno těsto je jen vanilkové ( dortová forma) a druhé tříbarevné (čokoláda, vanilka a červená -potravinářské barvy)
Dortová forma:
6 vajec, 120 g cukru, vanilkový cukr, 120 g pol.mouky (Ušlehané bílky, do něj žloutky, cukr, van.cukr, mouka nakonec). Po upečení nechejte vychladnout. Pak buchtu rozkrojte na 2 díly.
Plech:
6 vajec, 120 g cukru, vanilkový cukr, 120 g pol.mouky (Ušlehané bílky, do něj žloutky, cukr, van.cukr, mouka nakonec). Rozdělte do 3 misek a jednu obarvěte červenou barvou a druhou kakaem. Po upečení nechte vychladnout a rozdělte na 2 poloviny. Pak každou rozkrájejte na asi 3 cm proužky.
Recept punčovina:
1/2 l vody rozvařit s 1/2 l punče + 3 lžíce zavařeniny + 20 dkg cukru
Všechny ingredience svařte a nechte vychladnout
Pulka světlého těsta bude jako spodní podpěra. Tří barevné těsto nakrájené na proužky namáčejte v punčovině. Následně skládejte proužky na půlku světlého plátu (potřeného marmeládou do dvou pater. Pak vše přikryjte druhou částí také slabě potřenou marmeládou.
Pak přikryjte pečícím papírem a položte na papír vše co máte těžkého a rovného po ruce. Já využívám velké knihy (viz fotky) Takto zatížím punčák přes noc. Ráno zátěž i papír sundám. Dort zarovnám a nakonec nazdobím dle fantazie. Můžete jej polít čokoládovou polevou, posypat kakaem a nebo ozdobit květy (ne živé květiny prosím…) 🙂