Loupáky s javorovým sirupem
Sladké rohlíky sypané mákem. To je má vzpomínka z dětství. Dlouho jsem zkoušela a kombinovala ingredience tak, abych pocítila tu správnou chuť. Bylo to těžké, protože vzpomínky jsou spojené i s chutí másla, medu nebo džemu, které sladký rohlík doplňovaly. Chutí se trochu podobají croissantu, ale vzhledem a odlupováním těsta ani náhodou. A na rozdíl od croissantů se loupáky nikdy necukrují. To proto, aby vynikl jejich hladký vzhled. Nově žádný mák, jen hrubý cukr a místo medu, který používala má babička, javorový sirup.
Na rozkvas:
- ½ kostičky čerstvého droždí
- 3 lžíce javorového sirupu
- 100 g vody
- 2 zarovnané lžíce hladké mouky
Zbývající ingredience:
- 95 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru krystal
- 1 vejce
- Špetka soli
- 95 g vody
- 300 g hladké mouky proseté přes síto
K dokončení:
- 1 rozšlehané vejce
- Hrubý cukr na posyp
- 10 – 12 slabých plátků másla
Nejprve si připravte rozkvas a nechejte jej chvilku v teple zvětšit objem (vykynout). Mezi tím navažte v míse od robotu zbývající ingredience. Následně přidejte i rozkvas. Zapněte robot na střední rychlost a nechte těsto zpracovat nejméně 6 minut. Těsto musí být hladké a nelepivé. Poté jej nechte přikryté vykynout. Rozdělte na 10 – 12 váhově stejných dílů. Každý rozvalujte do tvaru trojúhelníku. Dlouhou stranu zatočte dvakrát ke špici. Konce rohlíků malinko stočte a nechte 15 minut vykynout na plechu s pečícím papírem. Nakonec každý rohlík potřete rozšlehaným vejcem, posypte hrubým cukrem a na každý položte uprostřed slabý plátek másla. Pečte v předehřáté troubě na 185°C 15 – 20 minut.
Kubíkovy rohlíky
Z doby, kdy jsem byla malá holka si pamatuji na vůni, která vanula z kuchyně při pečení chleba a chlebových bochánků. Milovala jsem to a nikdy jsem nevydržela až pečivo úplně vychladne. Měla jsem vlastně ráda, když mě ještě hřálo v ruce. A pak ta jemná ale křupavá kůrka. K takovému pečivu jsem nepotřebovala vůbec nic. Vzpomínám na to moc ráda. Pak jsem i já čas od času bochánky upekla, ale nebylo to s žádnou pravidelností. V okamžiku, kdy jsem začala dojíždět do Prahy za prací, bylo jednodušší, koupit pečivo v obchodě. Jednodušší ano, ale ta vůně mě chyběla. Proto, když se vrátil trend domácího chleba, rohlíků a dalších pečených dobrot, úplně jsem tomu hitu propadla. 🙂
Zkoušela jsem mnoho receptů na rohlíky, ale teprve ten, co pro nás nadšence zveřejnil Martin Kubík, považuji za absolutně skvělý a vychytaný. Musím se Martinovi poklonit a za recept poděkovat. Myslím, že dle něj peče velká část nadšenců nejen kváskového pečení. A proto směle do rohlíků. 🙂
Recept:
- Robot (důležitý a moc)
- 20 g kvasnice (půl kostky)
- 3/4 lžičky cukru
- 260 ml vlažné vody
- 30g sádla
- 500g hladké mouky
- 2 čajové lžičky soli
- Hrubá sůl, kmín, semínka (slunečnice, dýně, sezam a další dle chuti)
Do mísy z robotu dejte vodu, droždí, cukr. Po pár minutách (dle teploty v místnosti 10 -20 minut) kvasnice vykynou. Přidejte sádlo (nemusíte rozehřívat), sůl a mouku. Zapněte robot na stupeň 2 a hák na hnětání těsta. Robot nechte pracovat dokud neuvidíte, že je těsto hladké a nelepivé.
Následně těsto velmi lehce bez problémů vyjmete na silikonový vál. Nepodsypávejte, není potřeba. Těsto by mělo být jemné, hladké. Přikryjte na půl hodinky třeba i mísou, ve které jste jej hnětali. Budete překvapeni, jak těsto nádherně nakynulo.
Rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozválejte do trojúhelníku. Následně rulujte od širší strany do špičky, kterou vyválejte do hladka (sem a tam). Rohlíky dávejte na plech pokrytý pečícím papírem od sebe tak, aby měly prostor na kynutí a vešly se všechny na plech. Než jsi rozehřejete troubu na 240 – 250°C, nechejte rohlíky kynout. Rozprašovačem postříkejte vodou (můžete i potřít). Pak posypte solí, kmínem apod.
Následně pečte 15 minut dle vaší trouby. Po upečení nechejte vychladnout. Jestli tedy do vychladnutí vydržíte. 🙂 Z těsta můžete upéci i bagety… A protože jste na sladkém blogu, nezapomeňte, že je musíte doplnit buď skvělou marmeládou, džemem, anebo medem. 🙂
Zkusit můžete i bagety, protože Tescoma má úžasnou formu na bagety. Na ty však recept až příště. 🙂