Kubíkovi rohlíky

Rohlíky2 +logo

Z doby, kdy jsem byla malá holka si pamatuji na vůni, která vanula z kuchyně při pečení chleba a chlebových bochánků. Milovala jsem to a nikdy jsem nevydržela až pečivo úplně vychladne. Měla jsem vlastně ráda, když mě ještě hřálo v ruce. A pak ta jemná ale křupavá kůrka. K takovému pečivu jsem nepotřebovala vůbec nic. Vzpomínám na to moc ráda. Pak jsem i já čas od času bochánky upekla, ale nebylo to s žádnou pravidelností. V okamžiku, kdy jsem začala dojíždět do Prahy za prací, bylo jednodušší, koupit pečivo v obchodě. Jednodušší ano, ale ta vůně mě chyběla. Proto, když se vrátil trend domácího chleba, rohlíků a dalších pečených dobrot, úplně jsem tomu hitu propadla. 🙂

Zkoušela jsem mnoho receptů na rohlíky, ale teprve ten, co pro nás nadšence zveřejnil Martin Kubík, považuji za absolutně skvělý a vychytaný. Musím se Martinovi poklonit a za recept poděkovat. Myslím, že dle něj peče velká část nadšenců nejen kváskového pečení. A proto směle do rohlíků. 🙂

Těsto na rohlíkyRecept:

  • Robot (důležitý a moc)
  • 20 g kvasnice (půl kostky)
  • 3/4 lžičky cukru
  • 260 ml vlažné vody
  • 30g sádla
  • 500g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky soli
  • Hrubá sůl, kmín, semínka (slunečnice, dýně, sezam a další dle chuti)

Do mísy z robotu dejte vodu, droždí, cukr. Po pár minutách (dle teploty v místnosti 10 -20 minut) kvasnice vykynou. Přidejte sádlo (nemusíte rozehřívat), sůl a mouku. Zapněte robot na stupeň 2 a hák na hnětání těsta. Robot nechte pracovat dokud neuvidíte, že je těsto hladké a nelepivé.

Rohlíky před počenímNásledně těsto velmi lehce bez problémů vyjmete na silikonový vál. Nepodsypávejte, není potřeba. Těsto by mělo být jemné, hladké. Přikryjte na půl hodinky třeba i mísou, ve které jste jej hnětali. Budete překvapeni, jak těsto nádherně nakynulo.

Rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozválejte do trojúhelníku. Následně rulujte od širší strany do špičky, kterou vyválejte do hladka (sem a tam). Rohlíky dávejte na plech pokrytý pečícím papírem od sebe tak, aby měly prostor na kynutí a vešly se všechny na plech. Než jsi rozehřejete troubu na 240 – 250°C, nechejte rohlíky kynout. Rozprašovačem postříkejte vodou (můžete i potřít). Pak posypte solí, kmínem apod.

Následně pečte 15 minut dle vaší trouby. Po upečení nechejte vychladnout. Jestli tedy do vychladnutí vydržíte. 🙂 Z těsta můžete upéci i bagety… A protože jste na sladkém blogu, nezapomeňte, že je musíte doplnit buď skvělou marmeládou, džemem, anebo medem. 🙂

rohlíky Tescoma+logo