Vánoční z listového

Hvězda s čokoládou+logo

Vánoční hvězda – květina

Název této sladkosti nechám na vás. Jisté je, že se stala trendem všech zahraničních cukrářů a blogů po celém světě. Ani nevím, kdo s tímto nápadem přišel, ale tahle sladkost je hitem Vánoc 2018. Správně by se měla dělat z kynutého těsta, jenže já tak moc miluji to listové, že jsem ji už třikrát pekla právě z listového. A pak už stačí je rozehřát čokoládu a zaplétat do tvaru vánoční hvězdy nebo květu.

Co si připravit:

  • 2 Listová kupovaná těsta rozválená (nebo jedno nerozválené)
  • 3 lžíce 54% – 70% čokolády
  • 1 vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžíce moučkového cukru

Postup:

  • Rozválejte listové těsto
  • Vykrojte 3 stejné kruhy o velikosti talíře
  • Nad parou rozehřejte čokoládu
  • Potřete první kruh čokoládou
  • Přiložte na první potřený kruh druhý, který také potřete čokoládou
  • Nakonec přikryjte třetím (již nepotírat)
  • Doprostřed postavte skleničku nebo nějakou nádobu s ozdobným krajem
  • Rozkrajujte dle fotografie jen ke sklenici
  • Následně vždy vezměte dva rozkrojené proužky a zatočte od sebe a na konci spojte
  • Pokračujte až vám vznikne hvězda
  • Můžete potřít rozšlehaným vejcem a posypat třtinovým cukrem
  • Pečte na pečícím papíru v předehřáté troubě na 165 °C do zhnědnutí
  • Po vychladnutí můžete pocukrovat (prostředek nemusíte)

 Příprava čokohvězdy Čokohvěždy před pečením+logo

Na fotografiích níže, jsem hvězdy po upečení potřela javorovým sirupem. Nevypadá to až tak pěkně, ale chutnaly moc. 🙂

46449287_640013729729927_1039333161659531264_n 46485537_564144084033666_4087703281080467456_n

nikonlogo  Vánoční strom

Tentokráte jsem se inspirovala jako většina z nás na internetu. Někdy při loňských svátcích jsem to jen tak zahlédla a po roce si těžko vzpomínala. Takže od té doby si ukládám vše, co se mi líbí. 🙂 To, co jsem dnes vytvořila jako zahájení vánočních příprav, je tak trochu sázkou do loterie… Nakonec se povedlo a ještě ke všemu to všem chutnalo. Není divu, vždyť chuť listového těsta, tvarohu a ořechů, milujeme. Vždyť jde jen o jiný tvar této sladkosti. Není to nic extra vánočního, ale můžete s tímto stromem zahájit promýšlení, plány a přípravy na ty nejkrásnější dny v roce…

 

 

 

po-upecenilogoTěsto můžete koupit, ale já většinou vytvářím své i do zásoby. Mám ho v mrazáku a v případě potřeby používám… Recept najdete v odkazu „listové těsto“. Velikost stromu může být různá. Já tentokrát upekla strom velký pomalu přes celý plech.

Potřebujete vyválet dva pláty a z každého vykrojte strom, který si raději namalujete na pečící papír. První strom potřete tvarohovou náplní (tvaroh, žloutek, vanilkový cukr). Druhý strom položte na první. Teď přichází okamžik, kdy nařežete větve. Kmen neprořezávejte, ale nechte hladký. Počet je dle uvážení. Větve stáčejte do spirály. Tvaroh může na některých místech vytéci, ale to ničemu nevadí. Na závěr potřete rozšlehaným vajíčkem a kmen posypte mletými oříšky.

Pečte na 180°C do zhnědnutí. Po vychladnutí si může každý člen rodiny uříznout svou větev, ale já se těším na kmen. Jsou tam přece oříšky… 🙂

strom  14958720_1381967438503614_494113829_n