Makronky

Makronky 1 + logo

stojan-nikon-logo(Prosinec 2016)

Tento měsíc je pro mě a makronky určitě zásadní. Při pečení se ani jedna nepokazila a mohla jsem tak zrealizovat svůj sen, který jsem někdy před 2 lety zahlédla na internetu. Tím je nádherná věž plná barev, nebo přenosný stromek na Vánoce… 🙂

Prostě se mi asi začalo dařit, tak doufám, že jsem to teď nezakřikla… 🙂

Recept najdete níže. Stále ho jen zdokonaluji.

🙂

 

 

stojan-maly-nikon-logo

 

posledni-pecenilogo(Říjen 2016)

Poslední 3 pečení makronek jsem opravdu řádila. Nedařilo se a nedařilo. Do té doby než jsem koupila jinou mandlovou mouku. Takže jestli se najednou přestane dařit, může být jedním z důvodů třeba i nějaká surovina. No a pak si ji nakoupíte a jste vítěz nad touhle začarovanou sladkostí … 🙂

 

 

(Červenec 2016 ) Po dvou měsících zkoušení bych ráda zveřejnila vše, co jsem zjistila kolem těchto malých sladkých a tolik populárních koleček. Přiznám se, že jsem při pečení testovala snad úplně všechno například i podložky. Zkoušela jsem pečící papír, silikonové podložky 2 výrobců položit na plech, ale i bez plechu. Na papíru se opravdu lépe a rychleji makronky dopekly. ale i přes nakreslení tvaru na rubovou stranu papíru, neměly pak makronky všechny stejný tvar a to mě docela vadí. To zajistí pouze silikonové podložky. Pak je ale pečení zdlouhavější. Bez plechu je to o hodně lepší, ale na manipulaci ne až tak komfortní. Takže je to opravdu jen a jen na vás. Určitě si svůj styl časem najdete a pak budete oslňovat možná i lepšími výsledky než mají některé u nás vyhlášené obchody. Zatím jsem několikrát ochutnala makronky u Paula. Bylo to v době, kdy jsem potřebovala vychytat své pečení a chutě. Musím říci, že mi makronky chutnaly víc na kurzech než tady. Prodali mi je poničené – promačkané, takže při vzpomínce na cenu – nic moc. Ale to je opravdu na chuti a nárocích každého. Takže trénujte a budete nakonec spokojeni… 🙂 Níže naleznete recept, ale než ho vyzkoušíte, přečtěte si vše níže – všechny měsíce mého trénování. Třeba vám něco z toho pomůže… 🙂

Lesní ovoce+logoDalší zajímavostí je vlhko v místnosti, kde pečete. Mé poslední pečení bylo úplně super. Ani jedna makronka se mi nepokazila. Možná i proto, že jsem vytvořila průvan a makronky při sušení byly opravdu pěkně zaschlé a před pečením jsem na ně mohla sahat a v žádném případě vůbec nelepily. Takže proudící vzduch v místnosti má pravděpodobně dobrý vliv. Nemusela jsem čekat půl hodiny, ale po pár minutách jsem pekla. Takže další vychytávka… 🙂

Lesní ovoce 3+logoA jestli milujete lesní ovoce jako já, vyzkoušejte tento nadýchaný krém, který se do fialových makronek skvěle hodí. Je lehký a není tak sladký. Pozor – je nutné konzumovat ještě v den naplnění. Jinak přestávají makronky křupat a stává se z nich trochu jiná sladkost… 🙂

Recept:

  • Ostružiny, maliny, borůvky tak na dvě hrsti dejte do kastrůlku a přidejte krystalový cukr dle chuti – vše rozvařte a po vychladnutí můžete i rozmixovat, případně i propasírovat přes sítko. Nám ale zrníčka nevadí, tak jsem jen rozmixovala 🙂
  • Mascarpone zamíchejte s cukrem moučka (nemusí být, protože ovoce krém osladí dostatečně)
  • Nakonec spojte Mascarpone s ovocem po lžičkách, aby jste dosáhli požadované barvy k barvě makronek
  • A pak už je jen naplňte a dejte do lednice vychladit (do uzavřené nádoby)

🙂

 

Upečené makronky fialové+logo  S malinou+logo

Obrazec-makronky+logo   Makronky-červenec 16+logo

 

🙂

 

(Červen 2016) Neděle by měla být jen pro nic nedělání, ale to až tak není můj případ. V neděli většinou relaxuji tvořením. A jak jsem psala v příspěvku o kuchyňských pomocnících, musela jsem vyzkoušet třetí novou troubu. Proto jsem druhou červnovou neděli věnovala makronkám a dobře jsem udělala. Tři různé recepty, tři teploty pečení a mohu konečně zveřejnit výsledek, který funguje mě.

Makronky Martině+logoRECEPT

300 g cukr moučka jemný + 300 g mandlové mouky prosít a následně promíchat s 110 g vaječného bílku. Hmotu nechejte stranou a připravte si cukrový rozvar z 310 krystalového cukru+ 76 g vody. Promíchejte a následně již nemíchat a nechat vařit až do 117 °C.

Mezi tím si oddělte dalších 110 g bílku a zašlehejte do řídkého zhoustnutí – ne do zpevnění. K tomu dojde za neustálého šlehání, do kterého opatrně lijte rozvar. Šleháme do vychladnutí a zhoustnutí. Sníh musí vytvářet špičky, které drží. Pozor na přešlehání! Poté dejte jednu lžíci do hmoty z mouky, cukru a bílků. Promíchejte a opatrně přidávejte další po lžíci až zpracujete vše dohromady.

Detail Nikon+logoZ tohoto množství můžete udělat 6 dílů, které obarvíte. Pozor na barvy, některé mohou způsobovat skvrny, nebo i praskání makronek. Každou barvu naplňte do sáčků a vytváříme malé pusinky na silikonové podložky, kde máte tvar vyznačený. Tvary dělejte menší, protože až plechem několikrát udeříte z důvodu vzduchových bublinek, těsto se trochu rozlije. Zatím nespěchejte s ostatními plechy, protože ten první nechávám 20 až 30 minut bez pečení. Než je dáte do trouby, sáhněte na jednu prstem, aby nelepila. A pak už směr k troubě. Tu rozehřejte na 115 °C. První 4 minutky by měly makronky jen malinko stoupat. 5 minutu přidám teplotu na 120 °C. Následně by se měly vytvářet tzv.prstýnky. Pak už peču s touto teplotou až do konce přibližně 25-30 minut. Mezi pečením si připravte další plech a stále dokola.

Gerbery +makronky+logoAbsolvovala jsem dva kurzy na makronky a oba lektoři pekli s různou teplotou. To je ale normální, protože svou troubu si musíte vyzkoušet jen vy sami. V tom vám nikdo neporadí. Prostě musíte materiál na ty první testy makronek oželet a pracovat na nejlepší teplotě. Než jsem vychytala tu svou, tak jsem si do 10 minuty zapisovala každou minutku, vše co se u určité teploty děje. Začala jsem na 165 a musela stále snižovat, protože makronky praskaly. Nakonec jsem zůstala u teplot, které jsem napsala výše.

Po upečení nechejte vychladnout. Mezi tím si můžete připravit různé náplně. Někdo má rád naplněné makronky džemem. Mě to ale moc nechutná a tak plním různě podobně jako u dortů. V žádném případě však nepoužívám ušlehanou šlehačku, protože ta makronky rozpatlá…

🙂

🙂

 Makronky Nikon+logoPřesto, že jde o francouzskou pochoutku a specialitu, já osobně nepoužívám techniku pocházející z Francie. Já používám pouze italskou techniku, která je sice složitější kvůli přípravě cukrového rozvaru, ale mě nějak více tato technika oslovila. Proto jsem se rozhodla, že jí musím vypilovat. Možná někdy jen tak pro zkušenost zrealizuji i tu jednodušší variantu francouzskou bez rozvaru. Pak své výtvory určitě zveřejním.

Mé začátky:

🙂

🙂

Makronky v ruce+logo( Květen 2016)  Při pohledu na úvodní fotografii si určitě říkáte : “ Zas jedna, co má štěstí a daří se jí takhle krásné makronky…“ Omyl. O tom se mi zatím jen zdá. Je to moje noční můra a nebo sázka do loterie? Ano něco mezi tím. 🙂 Tyhle makronky pochází z kurzu. Tam se vedly úžasně a doma pak začal boj. Slepice jsou už přejedené. Když mě vidí utíkají ode mě pryč. Asi se bojí, že zas budu rozdávat ty barevné tvary, které se určitě makronkami nedají nazvat. Ty lepší vozím do kanceláře a stále jen trénuji. Už jsem i kvůli nim vyměnila třicetiletý sporák a stále nic.

Až vychytám a natrénuji ten „top“ recept, který bude hoden zveřejnění, udělám to. Zatím jen vím, že velkou roli hraje ne až tolik těsto, ale teplota při pečení. A tak jen pár vlastních “ vlaštovek“ 🙂 Tento text píši v květnu 2016, takže uvidíme jak se bude můj boj vyvíjet. 🙂


na plechu+logoZelené+logo

V troubě 8 minuta+logo

Makronky 2+logo  Test druhé nové trouby+logo