Karamel a slaný karamel

Karamel+logo

Nenechte se zmýlit názvem této sladkosti. Sladko slaná až nahořklá chuť dostane snad opravdu každého. Já osobně jsem tuhle sladkou pochoutku poprvé zaznamenala ve spojení s jablky na známém koláči jménem Tarte Tatin a nebo jako jednu z náplní do velmi oblíbených makronek.  Najdete opravdu velké množství různých receptur. A proto tento recept nebude poslední, ale zkusím si různé druhy.

Recept:

  • 200 g cukru
  • 80 g máslová Hera
  • 120 g smetany
  • sůl dle toho zda chcete slanější

Cukr nechte v pánvi zkaramelizovat. Pozor, aby nebyl moc tmavý. Byl by hořký. Po roztání cukru odendejte z plotýnky a přidejte máslo. Přidejte sůl a smetanu. Stále míchejte až do úplného spojení ingrediencí. A pak už jen vypláchněte a následně vysušte sklenici, do které karamel nalijete. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě a pak uzavřete a uchovávejte v lednici.

A když se vám náhodou ohlásí nečekaná návštěva, sklenici ponořte do kastrůlku s vodou a nechte na mírném ohni zahřát. Pak můžete polít různé dezerty, nebo například během pár minut naplnit tartaletky. Ty mám totiž neustále v zásobě.

Mobil Nikon 2+logo