Pravé kremrole

Kremrole+logo

Tento recept mám už 30 let od tety mého manžela. Vždycky, když ho dělám, ráda si na ní zavzpomínám. Byla skvělá cukrářka a v lokalitě, kde žila opravdu „vyhlášená“. Už jsem jedla různé varianty kremrolí, které byly z jednodušších receptů, ale k tomuhle jsem se vždy vrátila. Dnes už ani jiné kremrole nedělám, protože vím, že nemají konkurenci. Je to zvláštní, ale tuhle zkušenost mám u dost sladkostí.

Někdo možná podotkne, že to není žádná rychlovka a je s tím šíleně práce. Ano. Proto, když čas nemám, dělám jiné sladkosti. Ale kremrole jsou pro mě obřad a vždy si jejich pečení náležitě užívám. 🙂

Recept na těsto:
Těsto má dvě části.

  1. 20 dkg hladké mouky a 1/2 kg Hera – máslová se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice
  2. 40 dkg hl.mouky+ 3 žloutky+ menší sklenice vody+ 3 lžíce octa+ špetka soli – tuhle část také vypracuji v hladké těsto, které nechám chvilku v lednici, ale pozor – přikryté

Když vám stačí kolem 25 – 30 kremrolí stačí udělat z 1/2 várky
IMG_0909Podle receptu by se těsta měly nechat v lednici přes noc, ale já po hodince pokračuji. Zjistila jsem, že v tom není až tak velký rozdíl.

Těsto číslo 2.rozválejte co možná nejvíce-jak to jde. Do něj nakrájejte kousky hmoty č.1. Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěli schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.

A pak to začne. Máte-li těsto hladké, teď přijde etapa, že si trochu zacvičíte. Připravte si větší vál – prostě větší prostor. Přes půl hodiny se musí těsto mlátit o vál a musíte ho natahovat. Když už vidíte, že je hlaďoučké, nakrájejte ho na malé kousky (asi 10) a nechtě na talíři v lednici. Berte jeden po druhém a rozvalujte. Rádýlkem tvořte širší proužky a těmi obmotávejte trubičku na kremroli. Pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte na plech. Pečení musíte vyzkoušet. Roky jsem pekla ve své 30 let staré pomocnici. Teď jedu s nováčkem na horkovzduch… 🙂 Takže někdy peču na 180 a jindy na víc. Tohle musíte vyzkoušet každý dle svého.

12980404_1206812532685773_145126938_nKremrole peču tak týden před akcí, aby se mi pěkně rozležely. Dělala jsem je i 2 dny předem, nebo i 14 dní před akcí a byly vždy výborné.

Na závěr je naplňte bílkovým sněhem vařeným ve vodní lázni.

Recept: Na 1 bílek 6 dkg cukru krystal – hrubý. Není moc k sehnání, ale třeba budete mít štěstí. Běžný krystal není moc dobrý. Sníh má tendenci měnit strukturu a bílky pak tečou. Snad budete mít štěstí jako já a budou se vám kremrole dařit. Přiznám se, že jen jednou byly popraskané a to, když jsem místo másla nebo máslové Hery použila Stelu. Těsto bylo mastné a při pečení praskalo. Za 30 let byly jinak vždy super a sklízím s nimi velké úspěchy. Spoustu žen používá kupované listové těsto. Není to zlé, ale pro mě to není opravdová kremrole. A já si myslím, že tahle cukrářská sladkost si zaslouží náš čas, protože pak je její chuť opravdový zážitek. 🙂