Recept na vafle:
150 g hladké mouky (i směs z polohrubé)
7 g prášku do pečiva + špetka soli
35 g krupicového cukru
50 g Hera máslová
1 vejce (žloutek a ušlehaný bílek)
1/4 litru mléka + 1/2 sáčku vanilkového cukru
Vše ušlehejte a nechte 20 minut odležet. Následně nalévejte do vaflovače.
Přiznám se, že jsem vaflovač nikdy neměla. Zakoupila jsem ho nedávno v supermarketu Lidl. Byla jsem mile překvapená z ceny, ale i z výsledku mého tvoření. Recept jsem znala dávno a někdy ho používala pro malé lívanečky. Je prostě úžasný a jedlý. To je ovšem na fotografiích vidět. Než jsem si stačila fotky udělat vafličky pěkně mizely… 🙂
Pohankové vafle
- 100 g pohankové mouky (nebo rozmixovanou pohanku lámanku)
- 250 ml kokosového mléka
- 1 vejce
- 2 – 3 lžičky třtinového cukru
- špetka soli
- špetka pr.do pečiva
- 1 lžička kokosového oleje(nemusí být)
Vejce, třtinový cukr, sůl a olej smíchejte. Pak přimíchejte mléko a nakonec pohankovou mouku spojenou s pr.do pečiva. Vše důkladně promíchejte. Nesmí být hrudky. Můžete použít i ruční mixér. A pak už zapněte vaflovač. Zdobit můžete čokoládou, javorovým sirupem nebo karamelem. Hlavně nezapomeňte na pekan ořechy.
Domácí vafle pečené v troubě
- 2 vejce
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 70 g cukru krupice
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 80 g Hera
- 175 g polohrubé mouky (může být i z poloviny hladká)
- 7 g prášku do pečiva
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Doporučuji i 3 minuty šlehání. Následně zašlehejte olej. Postupně přidejte ostatní suroviny. Mouku s promíchaným práškem do pečiva ale až na konec.
Troubu rozehřejte na 180°C. Polévkovou lžící naplňte do formy s Tescomy, tak aby výstupy formy nebyly skryty. Postupujte prostě přesně podle návodu. I já jsem se řídila receptem, ale měla jsem pravděpodobně vejce větší velikosti. Tím jsem neměla 12 vaflí, ale 16. To se vám prostě také může stát. 🙂 Jinak zdobení je na vaší chuti. Mascarpone, šlehačka, zakysaná smetana, pacholík či jogurt obohaťte ovocem. Nakonec můžete stejně jako já i posypat mandlemi. 🙂