Vánoce

Zvonky+čermeřice

Zvonky+vánoční hvězdaAdvent a vánoční svátky jako takové mám spojené především s rodinou a pohodou. A to doplňuji o setkávání s přáteli a sladkým tvořením. Všechno, co před Vánocemi vytvořím, většinou rozdám. Jsou to takové srdcovky. Domnívám se, že každý z lidí, se kterými se setkávám, si mohou většinou koupit co chtějí. A hlavně oni sami nejlépe vědí, co chtějí. Takže si kupují to, co se jim líbí. A proto nemá smysl, abych navštívila obchod a během minuty koupila nějakou věc, která jim bude doma k ničemu, anebo se jim vůbec líbit nebude.

Zvonek+král.hvězda - růžová 2To, co vyrobím je něco, s čím si dám tu práci a dávám do toho něco ze sebe. Mnohdy některé z dárečků mají za sebou několik hodit vyrábění. Proto jsem už před lety zavedla tzv. „Srdcovky“.   ( viz úvodní fotografie) Většinu dárků mají obdarovaní i několik let. Vlastně dokud se jim ta věc úplně nezničí. Takže na Štědrý den jsem vlastně tak trochu s nimi… 🙂

 

Letošními dárečky byly marcipánové svíčky… a pro děti sněhuláci… 🙂

2-snehulacilogo  snehulacilogo

svicky-nikonlogo-2 dareckylogo

 

 

Recepty, které tady budu zveřejňovat jsou lety osvědčené a nám moc chutnají.

hvezdalinecke-logoPERNÍČKY

  • 100 g Hera
  • 200 g medu

Rozehřejte v kastrůlku a nechejte malinko vychladit. Nesmí se přidávat teplé do dalších ingrediencí.

  • 200 g cukru moučka
  • 4 celé vejce
  • perníkové koření  (melu si sama -skořice, citronová kůra, hřebíček, anýz, nové koření)
  • trochu perníkového koření (kupované mleté)
  • kakao (dle toho jak chcete mít perníčky tmavé)

svicen-2logoVšechno promíchejte. Nakonec přidejte 2 lžičky jedlé sody promíchejte s 650 g hladké mouky. Těsto v robotu zpracujte a pak dopracujte na vále. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici do druhého dne.

A pak už je to jen a jen na nápadech… 🙂 Vykrojte tvary a pečte na 160°C. Hned jak vyndáte z trouby, potřete rozšlehaným vajíčkem.

 

obracene-se-svicnem-logo obracene-4-detail-logo

obracene-3-logo sovy-logo

sovy-2-logo sovy-2-obracene-logo zvonky-2-logo

obracene-logo hvezdalinecke-logo

sovicky-darkovelogo sovickylogo

nikonlogo nikon-detaillogo

Sova a vločky+logo Adventní kalendář pro kluky Rukavice se sovičkou+logo

VÁNOČNÍ JOGURTOVÝ MĚSÍC S KOKOSEM A PERNÍČKY

  • Jogurtový měsíc s kokosem a perníčky+logo3 vejce
  • 110 Hera
  • 110 cukru krystal
  • kapka vanilky
  • 1 bílý jogurt
  • 180 g pol.mouky + 3/4 pr.do pečiva

Žloutky, vanilka, cukr a jogurt promíchejte a následně i s vychladlou rozpuštěnou Heru. Přidejte  mouku smíchanou s pr.do pečiva. Nakonec lehce zapracujte ušlehané bílky.

Naplňte silikonovou formu a pečte v předem rozehřáté troubě při 170°C 30 – 40 minut. Záleží i na typu jogurtu, takže upečení můžete jako vždy zkusit špejlí. Když ji vyndáte suchou, máte upečeno. 🙂

Vychladlý měsíc můžete plnit uvnitř a nebo jen potřít z vrchu. Stačí vám 2 zbylé bílky z vánočního pečení. Ty ušlehejte s cukrem do tuhé hmoty dle chuti. Nebo ušlehejte smetanu. Jedno nebo druhé vám vytvoří sněhový vzhled měsíce, na který následně přitiskněte upečené perníčky. Můžete i ty, které jste ještě nestačili rozdat stejně jako já… 🙂 Následně zasypte kokosem jako by i u vás doma sněžilo. Před konzumací nechejte tak hodinu rozležet v lednici.

 

LINECKÉ TĚSTO

  • 210 g hladké mouky ( Babiččina volba – křehké těsto)
  • 140 g Hera (máslová)
  • 70 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra
  • 1 vanilkový cukr

V robotu zpracujte těsto, které nechte vychladit v lednici. Pak už stačí jen pořídit si dekor jedlý papír a vystříhat potřebné tvary. Já za decor papír děkuji Martině Sille.

stromy-a-koledy-logo  andilci-logo

A když máte více času, na linecké se dá i malovat a nebo pokrýt marcipánem.

Advokáti +logo 2016-albert-3

 

A nebo jen tak dochutit domácí marmeládou a nebo jen tak potřít rumovou polevou:

linecke-s-marmeladoulogo Vánoční linecké

Linecké cukroví+čermeřice+logo 2    Linecké cukroví makro+LOGO

Vanilkovo-pistáciové hvězdičky+logo  Růžové prasátka+svíčka+logo

lineke-nokon-3logo ozdoby-a-mochomurkylogo

A nebo můžete vyrobit malá psaníčka naplněná džeme. Jsou to dárečky například pro kamarády a kolegy v zaměstnání… 🙂

dopisy-2logo dopis-detaillogo 1detaillogo

dopisy-nikonlogo dopisylogo

 

skoricovy-pletenec-estonsky-kringel-2-logoAno, přesně tolik názvů má má vánoční a velice chutná kynutá pochoutka. Dlouho jsem hledala a zkoušela recept, který by mi vyhovoval jak svou vláčností, tak něčím zcela odlišným než je chuť vánočky. Vždy ho peču při první adventní neděli. Tak trochu s ním poslední roky Advent začínám. Letos jsme si na něm opravdu pochutnali. Jestli je to použitím speciální mouky na kynuté těsto, těžko říci. Prostě se vyvedl a já se vlastně rozjela. Nejprve jsem pekla věnec z perníku, pak vytvářela věnec ze skořápek a pak přišel tento kynutý. Tak si vlastně můžete vybrat. Ale pozor. Ten skořápkový je pouze na ozdobu vchodu do domu… 🙂 🙂 🙂

3-vence-logoRecept

  • 260 ml mléka
  • 1 kostička droždí (4,2 g)
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

 

Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a všechny ingredience výše rozpusťte. Pak bude následovat:

  • 60 g Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 5 – 7 lžic cukru krystal
  • 550 – 620 g hladké mouky ( kynuté těsto Babiččina volba)

skoricovy-pletenec-estonsky-kringel-vanocni-hvezda-logoPak přimíchejte  a nechte rozpustit Heru. Přidejte 3 lžíce a k tomu 2 žloutky. Následně přidejte postupně 550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože na zpracování na vále můžete dle těsta potřebovat i více… 🙂

Těsto rozdělte na 2 části. 3 lžíce Hera máslová rozehřejte v kastrůlku. Těsto rozválíte a potřete rozpuštěnou Herou. Následně posypte skořicí a vanilkovým cukrem. Pak poházíme brusinkami. Zaviňte v roládu, kterou uprostřed rozdělte na dvě části (viz foto). Pak propleťte ve věnec tak, aby rozkrojená část byla vždy směrem vzhůru. Spojte oba konce a položte na pečící papír. Posypte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. To samé udělejte i s druhou částí. Oba věnce pečte na 165°C do zlatavé barvy. Brusinky jsou úplná pochoutka. Pozor, aby nebyly moc vysušené. Při koupi by měly být měkké. 🙂

15207854_1404788399554851_1139985596_n  15207787_1404788562888168_1790426608_n rozkrojeny-nikonlogo

skoricovy-pletenec-detajl-logo  skoricovy-pletenec-nikon-logo skoricovy-pletenec-estonsky-kringel-logo

Vánočka

vanockylogo mini-vanocka-nikon-2logo mini-vanocka-nikonlogo

mini-vanockalogo strom-a-vanocka-2logo

🙂

Vánoční strom 

kynuty-strom-z-troubylogoje ze stejného těsta jako věnec. Každá jeho část může být naplněna různě – tvarohem, brusinkami, povidly a marmeládou. Každý si může utrhnout tu svou buchtičku, která bude vlastně tajemstvím… 🙂

 

 

 

Recept

  • 250 ml mléka
  • 1 kostička droždí (42 g)
  • 1 lžička cukru
  • Špetka soli
  • 60 g Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 4 zarovnané polévkové lžíce cukru krystal
  • 500 – 550 g hladké mouky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • Brusinky, mandle, namleté oříšky – pistácie
  • Rozšlehané vajíčko na potření

Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a ingredience (kostička droždí, 1 lžička cukru a špetka soli) rozpusťte. Pak vložte  a nechte rozpustit Heru. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezi tím si na chvilku namočte brusinky do 2 lžic rumu. Pozor, aby nebyly moc vysušené. Při koupi by měly být měkké. Po malém vychladnutí přidejte brusinky i s rumem. Dále i 4 lžíce cukru a rozmíchané s 2 žloutky.

Následně zapracovávejte postupně 500 – 550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože na zpracování na vále můžete dle těsta potřebovat i více. 🙂

Nechte kynout v míse 10 minut při pokojové teplotě. Těsto rozdělte na 2 části.

  • Z jednoho vyválejte 17 kuliček o něco větší, než jsou bonbóny Rafaelo. Z každé kuličky vytvarujte malou placičku a naplňte dle chuti tvarohem, brusinkami, povidly a marmeládou. Vytvarujte zpět na kuličky tak, aby náplň nevytékala ven.

Plech pokryjte pečícím papírem, na který pokládejte kuličky do tvaru stromu tak, aby se náplně nepravidelně střídaly. To, aby si každý mohl utrhnout tu svou buchtičku, která bude vlastně vánočním tajemstvím. Možná tak naučíte jíst děti všechny náplně. 🙂

Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem, ozdobte dle vaší fantazie a můžete i posypat mletými oříšky či mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 165°C do zlatavé barvy.

  • Mezi tím, co se Vám peče vánoční strom, zpracujte ručně druhou část těsta na úplně jednoduchou vánočku, kterou můžete vyrobit i s Vaším malým dětským pomocníkem.

Těsto rozdělte na 5 stejných částí a jednu menší. Z každé uválejte 20 cm dlouhé válečky. První tři zapleťte do copu. Další 2 pouze zapleťte do sebe a položte na cop. Poslední slabší díl zatočte a položte na závěr. Potřete také rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi a brusinkami.

Pečte dle trouby 165°C d zlatavé barvy. Upečení zkuste vpichem špejle. Nesmí být zalepená od těsta.

Obě vánoční pochoutky nechte vychladnout při pokojové teplotě a pocukrujte moučkovým cukrem.

🙂

15415990_1424962464204111_603043881_n 15450980_1424958854204472_1486548785_n

kynuty-stromlogo kynuty-strom-detaillogo strom-a-vanocka

VOSÍ HNÍZDA

vosi-hnizdalogoTento recept je úplně první, který jsem si zapsala do své kuchařské knihy v 9 letech. Důvod je zcela jasný. Bylo to mé nejoblíbenější vánoční cukrovíčko. Recept jsem od té doby nijak nevylepšovala a nechala ho tak, jak mi ho tenkrát naučila babička. Vím, že na internetu je spousta možná lepších, ale tohle je prostě citová záležitost a tak předávám tak, jak jsem já dostala… 🙂

 

RECEPT (nepečené cukroví)

  • 160 g dětských piškotů (rozválet válečkem, nebo rozdrtit v robotu)
  • 80 g cukru moučka
  • 60 g másla (nebo nyní Hera máslová)
  • 3 lžíce rumu (i více dle chuti)
  • 1- 2 lžíce kakaa (dle toho jak chcete mít těsto hnědé)
  • 2 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka (nemusí být) – nechávám si vždy trochu, když dělám vaječný koňak

Nepečené cukroví+logoVše zpracujte v nelepivé těsto. Formičku na vosí hnízda vysypávám cukrem moučka a vyklepávám na tác. Do misky si naliji tak 1 dcl vaječného koňaku, který spojím se 1 -2 lžícemi másla (Hera máslová) v hustou kašičku. Tou plním vosí hnízda a přiklopím otvor dětským piškotem. Necháme vychladit v lednici.

Z těsta můžete vytvářet různé varianty nepečených roládek a kuliček. 🙂

🙂

vosi-hnizda-svetlelogo vosi-hnizda-horni-pohledlogo

kakaove-kuicky-detaillogo kakaove-kuickylogo

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY a HVĚZDIČKY

Vanilkové rohlíčky+stuha+ořechy+logoRECEPT

  • 240 hladké mouky (křehké těsto Babiččina volba)
  • 45 g cukru moučka
  • 160 g Hera máslová
  • 1 -2 žloutky
  • 100 g mletých ořechů nebo mandlí (ořechy máme raději)

Těsto zpracujeme a tvarujeme malé rohlíčky, které pokládáme na plech a následně pečeme na 160°C. Vyndavám z trouby než zhnědnou. Pak obaluji v cukru moučka smíchaný s vanilkovým cukrem.

Dnes můžete zakoupit spousty různých forem, ale pro mě je to taková vánoční tradice tvarovat je rukou, popíjet vaječný koňak a povídat si. Prostě taková ta správná vánoční atmosféra… 🙂

Ořechové+stříbré pozadí+lucerna+logo   vanilkove-rohlicky-2016-4logo

rohlicky-a-hvezdickylogo hvezdickylogo

 

 

Ostatní cukroví…

Ořechovo-pistíciová kolečka+VÁNOČNÍ HVĚZDA+STUHA 2 +logo  Ořechovo-pistíciová kolečka s pekaninovým ořechem+čermeřice+logo

Ořechové+ dřevo+stuha+loga DSC_0434

cukrovi-jako-dareklogo orechy

pracny-2016logo pred-pecenim-nikon

 

2 Komentáře

  • Reply
    Jana Strnadová
    14.12.2016 at 22:55

    cukroví krásné,určitě i dobré a moc mě potěšilo,že děláme stejné vanilkové rohlíčky, jeden hooodně malinkatý rozdíl jsem našla u cukru,vy máte 45g a já dávám 50g,ale vzhledem k tomu že se rohlíčky obalují ještě v cukru,tak žádný rozdíl. Tento recept používám asi 40let,a letos jsem ho poprvé zkazila,dělala jsem více těst najednou a nějakým nedopatřením jsem do těsta přidala nastrouhanou kůru z citronu, jíst se to dá,ale nejsou to vanilkové rohlíčky,má to úplně jinou chuť, tak jsem si dneska připravila těsto nové. Máte tu moc pěkné věci,určiě se sem budu vracet pro inspiraci,J.

    • Profile photo of Marzicake
      Reply
      Marzicake
      18.12.2016 at 18:16

      Děkuji moc a jsem moc ráda, že také zůstáváte u tradic stejně jako já. 🙂

    Zanechte odpověď