Vánoce

Zvonky+čermeřice

Zvonky+vánoční hvězdaAdvent a vánoční svátky jako takové mám spojené především s rodinou a pohodou. A to doplňuji o setkávání s přáteli a sladkým tvořením. Všechno, co před Vánocemi vytvořím, většinou rozdám. Jsou to takové srdcovky. Domnívám se, že každý z lidí, se kterými se setkávám, si mohou většinou koupit co chtějí. A hlavně oni sami nejlépe vědí, co chtějí. Takže si kupují to, co se jim líbí. A proto nemá smysl, abych navštívila obchod a během minuty koupila nějakou věc, která jim bude doma k ničemu, anebo se jim vůbec líbit nebude.

Zvonek+král.hvězda - růžová 2To, co vyrobím je něco, s čím si dám tu práci a dávám do toho něco ze sebe. Mnohdy některé z dárečků mají za sebou několik hodit vyrábění. Proto jsem už před lety zavedla tzv. „Srdcovky“.   ( viz úvodní fotografie) Většinu dárků mají obdarovaní i několik let. Vlastně dokud se jim ta věc úplně nezničí. Takže na Štědrý den jsem vlastně tak trochu s nimi… 🙂

 

Letošními dárečky byly marcipánové svíčky… a pro děti sněhuláci… 🙂

2-snehulacilogo  snehulacilogo

svicky-nikonlogo-2 dareckylogo

 

 

Recepty, které tady budu zveřejňovat jsou lety osvědčené a nám moc chutnají.

hvezdalinecke-logoPERNÍČKY

  • 100 g Hera
  • 200 g medu

Rozehřejte v kastrůlku a nechejte malinko vychladit. Nesmí se přidávat teplé do dalších ingrediencí.

  • 200 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • perníkové koření  (melu si sama -skořice, citronová kůra, hřebíček, anýz, nové koření)
  • trochu perníkového koření (kupované mleté)
  • kakao (dle toho jak chcete mít perníčky tmavé)

svicen-2logoVšechno promíchejte. Nakonec přidejte 2 lžičky jedlé sody promíchejte s 600 g hladké mouky. Nejlépe Babiččina volba – křehké pečivo. Těsto v robotu zpracujte a pak dopracujte na vále. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici do druhého dne.

A pak už je to jen a jen na nápadech… 🙂 Vykrojte tvary a pečte na 165°C. Hned jak vyndáte z trouby, potřete rozšlehaným vajíčkem.

 

obracene-se-svicnem-logo obracene-4-detail-logo

obracene-3-logo sovy-logo

sovy-2-logo sovy-2-obracene-logo zvonky-2-logo

obracene-logo hvezdalinecke-logo

sovicky-darkovelogo sovickylogo

nikonlogo nikon-detaillogo

 

LINECKÉ TĚSTO

  • 210 g hladké mouky ( Babiččina volba – křehké těsto)
  • 140 g Hera (máslová)
  • 70 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra
  • 1 vanilkový cukr

V robotu zpracujte těsto, které nechte vychladit v lednici. Pak už stačí jen pořídit si dekor jedlý papír a vystříhat potřebné tvary. Já za decor papír děkuji Martině Sille.

stromy-a-koledy-logo  andilci-logo

A když máte více času, na linecké se dá i malovat a nebo pokrýt marcipánem.

Advokáti +logo 2016-albert-3

 

A nebo jen tak dochutit domácí marmeládou a nebo jen tak potřít rumovou polevou:

linecke-s-marmeladoulogo Vánoční linecké

Linecké cukroví+čermeřice+logo 2    Linecké cukroví makro+LOGO

Vanilkovo-pistáciové hvězdičky+logo  Růžové prasátka+svíčka+logo

lineke-nokon-3logo ozdoby-a-mochomurkylogo

A nebo můžete vyrobit malá psaníčka naplněná džeme. Jsou to dárečky například pro kamarády a kolegy v zaměstnání… 🙂

dopisy-2logo dopis-detaillogo 1detaillogo

dopisy-nikonlogo dopisylogo

 

skoricovy-pletenec-estonsky-kringel-2-logoAno, přesně tolik názvů má má vánoční a velice chutná kynutá pochoutka. Dlouho jsem hledala a zkoušela recept, který by mi vyhovoval jak svou vláčností, tak něčím zcela odlišným než je chuť vánočky. Vždy ho peču při první adventní neděli. Tak trochu s ním poslední roky Advent začínám. Letos jsme si na něm opravdu pochutnali. Jestli je to použitím speciální mouky na kynuté těsto, těžko říci. Prostě se vyvedl a já se vlastně rozjela. Nejprve jsem pekla věnec z perníku, pak vytvářela věnec ze skořápek a pak přišel tento kynutý. Tak si vlastně můžete vybrat. Ale pozor. Ten skořápkový je pouze na ozdobu vchodu do domu… 🙂 🙂 🙂

3-vence-logoRecept

  • 260 ml mléka
  • 1 kostička droždí (4,2 g)
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

 

Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a všechny ingredience výše rozpusťte. Pak bude následovat:

  • 60 g Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 5 – 7 lžic cukru krystal
  • 550 – 620 g hladké mouky ( kynuté těsto Babiččina volba)

skoricovy-pletenec-estonsky-kringel-vanocni-hvezda-logoPak přimíchejte  a nechte rozpustit Heru. Přidejte 3 lžíce a k tomu 2 žloutky. Následně přidejte postupně 550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože na zpracování na vále můžete dle těsta potřebovat i více… 🙂

Těsto rozdělte na 2 části. 3 lžíce Hera máslová rozehřejte v kastrůlku. Těsto rozválíte a potřete rozpuštěnou Herou. Následně posypte skořicí a vanilkovým cukrem. Pak poházíme brusinkami. Zaviňte v roládu, kterou uprostřed rozdělte na dvě části (viz foto). Pak propleťte ve věnec tak, aby rozkrojená část byla vždy směrem vzhůru. Spojte oba konce a položte na pečící papír. Posypte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. To samé udělejte i s druhou částí. Oba věnce pečte na 165°C do zlatavé barvy. Brusinky jsou úplná pochoutka. Pozor, aby nebyly moc vysušené. Při koupi by měly být měkké. 🙂

15207854_1404788399554851_1139985596_n  15207787_1404788562888168_1790426608_n rozkrojeny-nikonlogo

skoricovy-pletenec-detajl-logo  skoricovy-pletenec-nikon-logo skoricovy-pletenec-estonsky-kringel-logo

Vánočka

vanockylogo mini-vanocka-nikon-2logo mini-vanocka-nikonlogo

mini-vanockalogo strom-a-vanocka-2logo

🙂

Vánoční strom 

kynuty-strom-z-troubylogoje ze stejného těsta jako věnec. Každá jeho část může být naplněna různě – tvarohem, brusinkami, povidly a marmeládou. Každý si může utrhnout tu svou buchtičku, která bude vlastně tajemstvím… 🙂

 

 

 

🙂

15415990_1424962464204111_603043881_n 15450980_1424958854204472_1486548785_n

kynuty-stromlogo kynuty-strom-detaillogo strom-a-vanocka

VOSÍ HNÍZDA

vosi-hnizdalogoTento recept je úplně první, který jsem si zapsala do své kuchařské knihy v 9 letech. Důvod je zcela jasný. Bylo to mé nejoblíbenější vánoční cukrovíčko. Recept jsem od té doby nijak nevylepšovala a nechala ho tak, jak mi ho tenkrát naučila babička. Vím, že na internetu je spousta možná lepších, ale tohle je prostě citová záležitost a tak předávám tak, jak jsem já dostala… 🙂

 

RECEPT (nepečené cukroví)

  • 160 g dětských piškotů (rozválet válečkem, nebo rozdrtit v robotu)
  • 80 g cukru moučka
  • 60 g másla (nebo nyní Hera máslová)
  • 3 lžíce rumu (i více dle chuti)
  • 1- 2 lžíce kakaa (dle toho jak chcete mít těsto hnědé)
  • 2 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka (nemusí být) – nechávám si vždy trochu, když dělám vaječný koňak

Nepečené cukroví+logoVše zpracujte v nelepivé těsto. Formičku na vosí hnízda vysypávám cukrem moučka a vyklepávám na tác. Do misky si naliji tak 1 dcl vaječného koňaku, který spojím se 1 -2 lžícemi másla (Hera máslová) v hustou kašičku. Tou plním vosí hnízda a přiklopím otvor dětským piškotem. Necháme vychladit v lednici.

Z těsta můžete vytvářet různé varianty nepečených roládek a kuliček. 🙂

🙂

vosi-hnizda-svetlelogo vosi-hnizda-horni-pohledlogo

kakaove-kuicky-detaillogo kakaove-kuickylogo

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY a HVĚZDIČKY

Vanilkové rohlíčky+stuha+ořechy+logoRECEPT

  • 240 hladké mouky (křehké těsto Babiččina volba)
  • 45 g cukru moučka
  • 160 g Hera máslová
  • 1 -2 žloutky
  • 100 g mletých ořechů nebo mandlí (ořechy máme raději)

Těsto zpracujeme a tvarujeme malé rohlíčky, které pokládáme na plech a následně pečeme na 160°C. Vyndavám z trouby než zhnědnou. Pak obaluji v cukru moučka smíchaný s vanilkovým cukrem.

Dnes můžete zakoupit spousty různých forem, ale pro mě je to taková vánoční tradice tvarovat je rukou, popíjet vaječný koňak a povídat si. Prostě taková ta správná vánoční atmosféra… 🙂

Ořechové+stříbré pozadí+lucerna+logo   vanilkove-rohlicky-2016-4logo

rohlicky-a-hvezdickylogo hvezdickylogo

 

 

Ostatní cukroví…

Ořechovo-pistíciová kolečka+VÁNOČNÍ HVĚZDA+STUHA 2 +logo  Ořechovo-pistíciová kolečka s pekaninovým ořechem+čermeřice+logo

Ořechové+ dřevo+stuha+loga DSC_0434

cukrovi-jako-dareklogo orechy

pracny-2016logo pred-pecenim-nikon

 

2 Komentáře

  • Reply
    Jana Strnadová
    14.12.2016 at 22:55

    cukroví krásné,určitě i dobré a moc mě potěšilo,že děláme stejné vanilkové rohlíčky, jeden hooodně malinkatý rozdíl jsem našla u cukru,vy máte 45g a já dávám 50g,ale vzhledem k tomu že se rohlíčky obalují ještě v cukru,tak žádný rozdíl. Tento recept používám asi 40let,a letos jsem ho poprvé zkazila,dělala jsem více těst najednou a nějakým nedopatřením jsem do těsta přidala nastrouhanou kůru z citronu, jíst se to dá,ale nejsou to vanilkové rohlíčky,má to úplně jinou chuť, tak jsem si dneska připravila těsto nové. Máte tu moc pěkné věci,určiě se sem budu vracet pro inspiraci,J.

    • Profile photo of Marzicake
      Reply
      Marzicake
      18.12.2016 at 18:16

      Děkuji moc a jsem moc ráda, že také zůstáváte u tradic stejně jako já. 🙂

    Zanechte odpověď