Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 25 g čerstvého droždí
  • 110 g mléka
  • 70 g cukru krystal
  • 1 lžíce hladké mouky

Další ingredience na těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce rumu
  • 1/2 ks citrónové kůry a šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst brusinek

Na dokončení

  • 1 ks rozšlehané vajíčko
  • 1 lžíce smetany
  • 1 hrst plátků mandlí
  • hrubý ozdobný cukr
  • 1 lžičku moučkový cukr na posyp bochánku

Instructions
 

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek a nechte zvětšit objem.
  • Mezi tím si navažte do mísy další ingredience na těsto (mimo brusinek).
  • Přidejte kvásek a vše zpracujte v robotu minimálně 10 minut.
  • Poté zapracujte brusinky a nechte hodinku kynout přikryté utěrkou na kuchyňské lince.
  • Po vykynutí připravte plech s pečícím papírem. Uhlaďte bochánek a nechte ještě 15 minut kynout na plechu přikryté utěrkou.
  • Rozehřejte troubu na 175°C a rozšlehejte vejce, kterým potřete bochánek.
  • Nakonec bochánek posypte plátky mandlí a ozdobným cukrem.
  • Pečte 40 minut na 175°C. Upečení zjistíte vpichem špejle. Nesmí být ulepená od těsta.
  • Po upečení nechte bochánek vychladnout a až poté ho slabě pocukrujte.