Go Back

Ingredients
  

  • 2 ks žloutků
  • 70 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 ks citrónu - jen kůra
  • 2 lžíce rumu
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 200 g smetany 12%
  • 40 g droždí
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky

Žmolenka

  • 70 g sádla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu v pozlátku (je pevnější)
  • 1 ks žloutku
  • 1 sáček vanilínového cukru

Na dokončení

  • rybíz
  • 1 ks rozšlehané vejce s 1 lžící smetany (nemusí být)
  • plátky mandlí dle chuti

Instructions
 

Těsto

  • Žloutky, cukr, máslo, sůl a citrónovou kůru utřete
  • Přidejte rum.
  • Smetanu malinko zahřejte a přidejte droždí. Dobře promíchejte a následně zapracujte do žloutků.
  • Nakonec zapracujte postupně obě mouky.
  • Těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě.

Žmolenka

  • Všechny suroviny spojte rukou.

Tvarohová náplň

  • Tvaroh utřete s cukrem a žloutkem a přendejte do sáčku se zdobící špičkou.

Dokončení

  • Vykynuté těsto dejte na vál a jemně zpracujte rukou.
  • Následně rozdělte na 3 váhově stejné díly.
  • Na plech s pečícím papírem vyválejte koláč, který bude mít 1 cm okraj.
  • Následně potřete rozšlehaným vajíčkem
  • Rybíz a tvaroh nanášejte dle fantazie a poté posypte žmolenkou a mandlemi.
  • Nakonec pečte v předehřáté troubě na 165°C do zhnědnutí krajů koláče.
  • Po upečení a vychladnutí můžete malinko pocukrovat.