Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 4-5 kusů žloutků
  • 1 ks kůra z citrónu

Maková náplň

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 100 g mletého máku
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 ks kůry z citrónu
  • 35 g rozdrcených piškotů
  • 2 lžíce rumu
  • 6 ks višní

Ořechová náplň

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g krupicového cukru
  • 30 g rozdrcených piškotů
  • 7 g vanilkového cukru
  • 1 špetka skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 12 kousků vlašských ořechů

Tvarohová náplň

  • 250 g měkkého tvarohu v pozlátku
  • 65 g krupicového cukru
  • 7 g vanilkového cukru
  • 1 ks žloutku
  • kůra z citrónu dle chuti

Povidlová náplň

  • 120 g švestkových povidel
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce rumu
  • perník na strouhání v případě zahuštění

Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 70 g másla

Na dokončení před pečením

  • 1 ks rozšlehané vejce
  • 2 lžíce mléka

Na dokončení po upečení

  • 50 g másla
  • 7 g vanilkového cukru
  • 50 ml rumu

Instructions
 

Těsto

  • Do vlažného mléka dáme cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek.
  • Prosátou mouku smícháme se solí.
  • K vzešlému kvásku přidáme žloutky, olej a citronovou kůru, dobře promícháme a vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 36 stejných kousků (cca 30 gramů na kus), každý vyválíme do malé kuličky a necháme ještě pár minut zakryté utěrkou kynout.

Maková náplň

  • Mléko dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Přisypeme mák a za stálého míchání na mírném ohni pár minut povaříme.
  • Vmícháme cukr a odstavíme z kamen. Přidáme citronovou kůru a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme piškotové drobečky a přidáme rum dle chuti.

Ořechová náplň

  • Mléko svaříme společně s oběma cukry, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povaříme.
  • Odstavíme, necháme vychladnout, pak vmícháme mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijeme podle chuti rum.

Tvarohová naplň

  • Všechny suroviny společně promícháme.

Naplnění a dokončení

  • Troubu předehřejeme na 190 °C (horní a spodní ohřev), plechy vyložíme pečicím papírem.
  • Nakynuté bochánky vytvarujeme do placičky a do každé dáme lžičku vybrané náplně.
  • Zabalíme, spoje dobře přimáčkneme a spojem dolů položíme na plech. Opět lehce prsty rozmáčkneme na placičku a tvarujeme podle typu náplně. Pomažeme vajíčkem rozšlehaným s kapkou mléka a dozdobíme.
  • Makové kytičky – koláček po celém obvodu několikrát lehce nastřihneme do kytičky, posypeme drobenkou a do středu dáme višni.
  • Ořechové čtyřlístky – koláček vytvarujeme do tvaru čtyřlístku, doprostřed dáme kousek vlašského ořechu a posypeme lehce drobenkou.
  • Tvarohovo-povidlové koláčky – koláček uprostřed lehce promáčkneme, do důlku dáme lžičku povidel a zasypeme drobenkou.
  • Koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.