Troubu předehřejeme na 190 °C (horní a spodní ohřev), plechy vyložíme pečicím papírem.
Nakynuté bochánky vytvarujeme do placičky a do každé dáme lžičku vybrané náplně.
Zabalíme, spoje dobře přimáčkneme a spojem dolů položíme na plech. Opět lehce prsty rozmáčkneme na placičku a tvarujeme podle typu náplně. Pomažeme vajíčkem rozšlehaným s kapkou mléka a dozdobíme.
Makové kytičky – koláček po celém obvodu několikrát lehce nastřihneme do kytičky, posypeme drobenkou a do středu dáme višni.
Ořechové čtyřlístky – koláček vytvarujeme do tvaru čtyřlístku, doprostřed dáme kousek vlašského ořechu a posypeme lehce drobenkou.
Tvarohovo-povidlové koláčky – koláček uprostřed lehce promáčkneme, do důlku dáme lžičku povidel a zasypeme drobenkou.
Koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.