Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 130 g plnotučného nebo sojového mléka pokojové teploty
  • 12 g čerstvého droždí
  • 50 g sádla
  • 35 g cukru krystal
  • 6 g vanilínového cukru
  • 1/4 ks šťáva a kůra z citrónu
  • 1 ks celé vejce pokojové teploty
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 90 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky

Žmolenka

  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce sádla pokojové teploty

Na dokončení

  • 15 ks vypeckované rozpůlené švestky nakrájené na plátky
  • 1 lžíce mandlí nasekané na plátky
  • 1 ks rozšlehané vajíčko
  • 1 lžíce smetany

Instructions
 

Těsto

  • Droždí a vanilinový cukr zamíchejte do mléka a nechte zkvasit. Stačí malinko.
  • Mezi tím utřete cukr, sádlo, kůru a šťávu s citrónu.
  • Přidejte vejce, špetka soli, rum a mléko. Dobře promíchejte.
  • Nakonec zapracujte polohrubou a poté hladkou mouku.
  • Nechte kynout 1 až 2 hodiny. V případě, že není v místnosti teplo, tak i déle.

Dokončení

  • V době kynutí těsta si nakrájejte švestky na plátky a připravte žmolenku. Rozšlehejte vejce, do kterého zašlehejte smetanu.
  • Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 2 díly.
  • Každý díl vyválejte do tvaru většího koláče. Potřete rozšlehaným vejcem.
  • Švestky pokládejte dle fantazie. U jednoho koláče můžete kraje těsta překlopit přes švestky.
  • Posypte žmolenkou a kraje koláče nasekanými mandlemi.

Pečení

  • Pečte v předehřáté troubě na 165°C přibližně 30 - 40 minut dle Vaší trouby. Okraje s mandlemi by měly být opečené do světle hnědé barvy.
  • Po upečení nechte vychladnout. Jsou-li švestky dostatečně dozrálé, rozpeky nemusíte cukrovat.