Go Back

Ingredients
  

Ingredience na těsto

  • 2 ks žloutků
  • 70 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 ks kůra z citrónu
  • 2 lžíce rumu
  • 130 g másla pokojové teploty
  • 1/4 l sójového neslazeného mléka
  • 1 kostička čerstvého droždí
  • 230 g polohrubé mouky
  • 230 g hladké mouky

Na dokončení

  • 1 ks rozšlehané vejce
  • vypeckované, očištěné meruňky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru na posyp po upečení
  • 1 hrst na plátky nasekaných mandlí

Žmolenka

  • 70 g másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 - 4 lžíce cukru moučka

Instructions
 

Těsto

  • Žloutky, cukr, máslo, sůl a citronová kůru utřete. Přidejte rum.
  • Mléko malinko zahřejte, aby bylo vlažné.
  • Následně do něj přidejte droždí.
  • Dobře promíchané zapracujte do žloutků a ostatních surovin.
  • Nakonec přidejte postupně polohrubou i hladkou mouku.
  • Těsto přikryjte v míse utěrkou a nechejte kynout při pokojové teplotě. Musí zdvojnásobit objem.

Žmolenka

  • Všechny suroviny dejte do mísy a rukou propojte tak, aby vznikla drobící struktura.

Koláče dokončení

  • Vykynuté těsto dejte na vál a jemně propracujte rukou v hladké těsto.
  • Následně rozdělte na 2 větší nebo 3 menší váhově stejné díly.
  • Na plech dejte pečící papír a rukou vytvořte placku v podobě kruhu, který bude mít zhruba 1 cm okraj.
  • Následně potřete rozšlehaným vejcem.
  • Půlky meruněk nakrájejte na plátky a ty pokládejte jeden vedle druhého do kruhu. Pokryjte celý koláč, ale okraje nechte volné.
  • Nakonec posypte žmolenkou, třtinovým cukrem a mandlemi.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 165°C do zhnědnutí okrajů koláče.
  • Po upečení jemně dokončete moučkovým cukrem.

Notes

V případě, že budete chtít doplnit tvarohem:
Na 250 g tvarohu dejte 1 žloutek a 1 sáček vanilínového cukru. Utřete do hladka a naplňte do zdobícího sáčku. Naplnit můžete dle fantazie.
Z těsta můžete vytvářet i menší koláče a koláčky.